Hizbullah'ın Siyonist işgalcilere düşmanlığı Suudi Arabistan'ı kızdırdı mı?!

Pt, 15/11/2021 - 21:34

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Beyrut ile Riyad arasında artan gerilim hakkında, "Lübnanlı siyasi gruplar Lübnan'ı Hizbullah'ın hakimiyetinden kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi yapmalılar" dedi.

Welayet News  - Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Beyrut ve Riyad arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla ilgili olarak, "Lübnan ile bir krizimiz yok, ancak Lübnan bir krizle karşı karşıya. Lübnan'da siyasi ve ekonomik yolsuzluk devam ediyor ve Hizbullah Beyrut limanındaki patlamayla ilgili soruşturmanın tamamlanmaması için elinden geleni yapıyor” dedi.

Şüphesiz Lübnan'da bir kriz var ama Suudi Arabistan'ın Lübnan'la bir krizinin olmaması, Suudilerin bütün alanlarda Lübnan'ı hedef alan eylemlerinin basit bir ifadesidir ve bu gerilimin nedeni de açıktır: Hizbullah ve direniş ekseni düşmanlığı.

Lübnan'da siyasi ve ekonomik yolsuzluk var; bu doğru, ancak Suudi bakan Lübnanlıların, 1990'ların başında hükümeti kimin devraldığını ve kimin Suudi parasını getirip Beyrut, Trablus ve Seyda’nın tüm eski liderlerini ve siyasi yetkililerini tasfiye ettiğini unutmasını mı istiyor?

Farhan, Lübnan halkını Riyad destekli parti ve grupların Hizbullah'a karşı davranışlarını unutmaya mı çağırıyor? Suudi Arabistan’ın ve Lübnan’da himaye ettiği grupların ülkedeki siyasi ve ekonomik yolsuzlukta parmağı vardır.

Suudi bakanın "Hizbullah Beyrut limanındaki patlamayla ilgili soruşturmanın tamamlanmaması için elinden geleni yapıyor" şeklinde sarfettiği ifadeye gelecek olursak, burada bu Suudi bakana, ‘Lübnan’daki soruşturmaların Suudi Arabistan'daki soruşturmalardan farklı olduğunu’ söylememiz gerekiyor.

Lübnan'da her şey medyaya yansıyor. Beyrut limanındaki patlama dosyasını takip eden adli makamların bilgilendirme ofisi var. Hizbullah ve müttefiklerinin Tarık Bitar'ın soruşturmasına muhalefeti başından beri yasaldı. Bu da  gizli ve formalite icabı davalara alışkın olan bu Suudi bakana tuhaf geliyor.

Tıpkı patlamanın ilk anlarından itibaren Beyrut'taki Riyad maşalarının eylemi gibi Suudi bakanın Lübnan'daki adalet arzusu da özellikle belirli bir tarafı hedef aldığı için şüpheli görünüyor.

Ayrıca, Lübnanlıları bu arzusuna ikna edemedi, çünkü Lübnan'da insanlar gece gündüz Hizbullah'ı hedef alıyor, Hizbullah'ı suçluyor ve onlara bir şey diyen olmadı. Faysal bin Farhan şu soru sorulmalı: Suudi makamlarını ve ailesini eleştirmeye cesaret eden var mı?

Suudi bakan, ayrıca, "Lübnanlı siyasi gruplar, Lübnan'ı İran'ın desteğini kabul eden Hizbullah'ın egemenliğinden kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır" demiş. 

Hizbullah, Siyonist işgalcilere karşı İran'ın verdiği desteği gizlemiş değildir ve Faysal bin Farhan bunu haram sayarken, ülkesi Lübnan'daki birçok grubu sabotaj eylemlerinden dolayı destekliyor.

Burada Suudi Dışişleri Bakanı'nın tutumunu netleştirmesini bekliyoruz: İran'ın tutumları Siyonist rejim karşıtı olduğu için mi İran'ın desteğinden bıkmış?

Welayet News



Yeni yorum ekle