ABD'li Millet Vekili: Suudi Arabistan'a Silah Satışı Kabul Edilemez

Ct, 13/11/2021 - 11:57

ABD Temsilciler Meclisi'nin Müslüman Demokrat üyesi Cuma günü Suudi Arabistan'a 650 milyon dolar değerinde havadan havaya füze satışını durdurma çağrısında bulunan bir yasa tasarısını açıkladı.

Welayet News  - ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan ile ilgili 650 milyon dolarlık havadan havaya füze ve teçhizat satmayı kabul etti. Bu, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde Suudi Arabistan'a yapılan ilk silah satışı oldu.

Minnesota'nın Demokrat ve Müslüman temsilcisi, İlhan Omar, Suudi Arabistan'ın Yemen savaşındaki rolü nedeniyle "Yasaklara İlişkin Ortak Karar" olarak bilinen planı önerdiğini söyledi.

Demokrat ve Müslüman kongre üyesinin Cuma günü Biden yönetiminin Suudi Arabistan ile yaptığı 650 milyon dolarlık SILAH anlaşmasını engellemeyi amaçlayan bir karar sunduğu belirtildi.

Omar yaptığı açıklamada şunları ekledi: ‘Suudi Arabistan'a silah satışları, Yemen'de masum insanları katletmeye ve milyonlarca insanı açlığa mahkum etmeye ve muhalifleri öldürüp işkence etmeye ve modern köleliği desteklemeye devam ettikleri için vicdani olmaktan uzaktır.’

İlhan Omar şöyle devam etti: ‘İnsan hakları ihlalcilerine asla silah satmamalıyız ve bunu kesinlikle onların (Suudilerin) sorumlu olduğu insani krizin ortasında yapmamalıyız. Kongre'nin bu tür satışları durdurma yetkisi var ve bu yetkiyi kullanmalıyız.

Bu kararın Temsilciler Meclisi ve Senato'da üçte iki çoğunluğun geçmesini gerektirdiği unutulmamalıdır’

Reuters'e göre, bu planın Suudi Arabistan'a silah satışını önleme şansı az çünkü bu planın paralel versiyonunun Senato'da onaylanması ve ardından cumhurbaşkanının olası vetosunu aşması gerekiyor.

Ancak bu planın sunumu, ABD Kongresi üyeleri arasında Suudi Arabistan'a silah satışına karşı artan muhalefeti gösteriyor.

Suudi Arabistan'a yeni ABD silahlarının satışı, ABD Başkanı Joe Biden'in Yemen'deki savaşı sona erdirme ve Suudilere saldırı silahlarının teslim edilmesini önleme sözüne ise aykırıdır.

Suudi Arabistan, ABD, BAE ve diğer bazı ülkelerin desteğiyle, Mart 2015'ten bu yana Yemen'e yönelik askeri bir işgal ve kara, deniz ve hava kuşatması başlatmıştır, yapılan saldırılarda bu zamana kadar onbinlerce sivil ölmüş, milyonlarca Yemenli evini barkını terk etmek zorunda kaldı.



Yeni yorum ekle