Blinken: Katar Afganistan'daki ABD Çıkarlarını Koruyor

Ct, 13/11/2021 - 11:49

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Cuma akşamı yaptığı açıklamada, Katar'ın Afganistan'daki ABD çıkarlarını koruyacağını söyledi.

Welayet News  - ABD Dışişleri Bakanı, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdul Rahman el-Sani ile Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, "ABD ve Katar Cuma günü Doha'yı Afganistan'da ABD'nin diplomatik çıkarlarını temsil etme konusunda bir anlaşma imzalayacaklar." dedi.

31 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan anlaşmaya göre Katar, ABD'nin diplomatik misyonunu temsil etmek üzere Afganistan'daki büyükelçiliğinin güvenilir personelini görevlendirecek ve ABD hükümeti ve Doha'daki büyükelçiliği ile yakın işbirliği yapabilecek.

Bu arada Pakistan Başbakanı İmran Han cuma günü Taliban Dışişleri Bakanı Amir Han Mottaghi ile bir araya geldi ve "geçici Taliban hükümetinin" uluslararası toplumla yapıcı bir şekilde çatışmaya devam etmesini ve zorluklar için olumlu müdahalede bulunmasını umduğunu söyledi.

Dün, Pakistan, Çin, Rusya ve ABD’nin İslamabad'da düzenlediği geniş kapsamlı toplantıda Taliban'a kapsayıcı bir hükümet kurma çağrısı yaparak, "kadın ve kız çocuklarının Afgan toplumunun her alanına katılmaları için eşit haklar sağlanması" istendi.

ABD birlikleri, 20 yıllık işgal ve ekonomik altyapısının tahrip edilmesinden sonra, Ağustos ayı sonlarında Afganistan'ı rezil rüsva içinde ağır yenilgiyle terk etti.

Taliban ise 15 Ağustos'tan bu yana Afganistan'da iktidarı elinde bulunduruyor. 



Yeni yorum ekle