BM'nin Yemen Aleyhine Kararlarının Arkasında Ne Var?

Ct, 13/11/2021 - 11:47

80 aydan beri Yemen, Suudi Arabistan savaş uçaklarının günlük bombardımanı, al-ı Suud uşakları ve teröristlerin cinayetlerine tanıklık ediyor. 

Welayet News  - BM defalarca Yemen’in bu savaş nedeni ile son on yıllarda dünyada yaşanan en vahim insanlık faciası ile karşı karşıya olduğunu ilan etti. Yemen alt yapılarının en az yüzde 80’i söz konusu savaş nedeniyle tahrip oldu. Yaklaşık 4 milyon sivil Yemenli mülteci duruma düştü, en az 100 bin insan savaş ve sonuçları nedeniyle öldü, yüz binlercesi ise günlük bombardımanları nedeniyle yaralandı. BM eski genel sekreteri Ban Ki-moon daha önce yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın Yemen’de çocuk haklarını en çok ihlal edenler arasında olduğunu söyledi.

 

Birleşmiş Milletler, Sözleşmesi uyarınca, uluslararası barış ve güvenliğin kurulmasından, sürdürülmesinden ve geliştirilmesinden sorumludur. Ayrıca kararları Yemen'deki insani krizi durdurmaya veya azaltmaya yardımcı olabilecek en önemli uluslararası kuruluştur. Fakat Yemen krizinde en büyük özelliği olarak uluslararası krizlerde tarafsız olma özelliğini kaybederek Yemen’e karşı savaşta al-i Suud’un müttefiklerinden biri oldu. BM’in Yemen krizindeki tutumunda açıkça “siyasi” yönü “hukuki” yöne karşı üstünlük kazandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi en son girişiminde 10 Kasım 2021 tarihinde Yemen Ensarullah liderlerinden 3’ünü yaptırım listesine ekledi. Uluslararası haber çevrelerinin bildirdiğine göre Abdulkerim el-Gameri, Yusuf el-Medeni ve Salih Musfir Salih’in yaptırım listesine eklenmeleri ile hali hazırda Ensarullah liderlerinden 9’u Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi listesinde yer almış oldular.

Burada önemli olan mesele söz konusu 3 kişinin Ensarullah askeri liderlerinden olarak Yemen ulusal hükümet ordusunun Suudi Arabistan ve paralı uşaklarına karşı başta Ma'rib olmak üzere muharebe meydanlarında büyük zaferler kazananlar olmasıdır. BM yaptırımlar komitesi bu bağlamda yayınladığı bildiride söz konusu 3 kişiyi “Ensarullah’ın askeri operasyonlarına ortaklık”la suçlayarak bu operasyonların “Yemen barışı, güvenliği ve istikrarını tehdit ettiği” iddiasında bulundu.

Bildiri uyarınca Abdulkerim el-Gameri Ensarullah’ın askeri operasyonlarında koordinasyonda eksen rol oynamış ve Ma'rib ilinde Enarullah’ın askeri operasyonlarının liderliğini üstlenmiştir. Ensarullah’ın diğer askeri liderlerinden Yusuf el-Medeni ise bu grubun bazı illerde güçlerin komutanlığını yapmış  ve Salih Müsfir Salih de Ensarullah savunma bakanının lojistik konulardan sorumlu yardımcısıdır.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu kararı Yemen savaşına Suudi koalisyona açık ve net yardımıdır. Yemen ulusal kurtuluş hükümetine bağlı ordu, son aylarda Ma'rib ilinde önemli zaferler kazandı ve bu il de işgalci Suudi güçlerinden kurtulma eşiğinde bulunuyor. Tabi ki bu konu Suudilerin endişesine sebep oluyor bu yüzden Güvenlik Konseyi Ensarullah liderlerine yaptırım uygulamakla Suudi hanedanı ile bir nevi “siyasi dert ortaklığı”nda bulunmuş oluyor.

Hiç şüphesiz BM’in bu girişimi sırf Yemen krizinin daha da vahim boyutlara taşınmasına ve al-i Suud’un da bu ülkede Yemenlilere karşı cinayetlerini arttırmaya teşvik edecektir.

ParsToday



Yeni yorum ekle