Pentagon: Kürtler ile ortaklığımız sadece IŞİD ile mücadeleye dayalı

Çar, 10/11/2021 - 22:44

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Türkiye’nin olası bir operasyonuna karşı Demokratik Suriye Güçleri’ne teminat verip vermediğine yönelik soruya “Suriye’de DSG ile ortaklığımız sadece IŞİD ile mücadeleye dayalı” şeklinde cevap verdi.

Welayet News  - Al-Monitor’dan Amberin Zaman'a konuşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani (Abdi), “ABD ile Rusya, Türkiye’nin operasyonuna karşı size teminat verdi mi?” sorusunu yanıtlamış ve teminat aldıklarını belirtmişti:

ABD bize böyle bir güvence verdi. Resmi olarak bize söylendi. ‘Türkiye’nin herhangi bir saldırısına karşıyız ve kabul etmeyeceğiz’ dendi. Görüştüğümüz ABD yetkilileri Kongre’nin Türkiye’ye yönelik devreye soktuğu yaptırımları da hatırlattılar. Son Erdoğan-Biden görüşmesinde de bize yönelik bir operasyonun kabul edilmeyeceği Türk tarafına iletilmiş.

Ruslar da bize bu yönde Türkiye ile herhangi bir anlaşmalarının olmadığını söylediler. Onların endişeleri ise Türkiye’nin direkt olarak değil, Türk ordusu yerine Türkiye’ye bağlı yerel güçlerin, yani Suriye Milli Ordusu çatısı altında faaliyet sürdüren silahlı grupların bize saldıracağı yönünde. Hatta bugün için tarih verdiler ama bugün de kazasız belasız geçti.”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında sorulara yanıt vererek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“SDG ile ortaklığımız IŞİD ile mücadeleye dayalı”

Kirby’ye, sorulan “Al-Monitor’a konuşan Mazlum Kobani, ABD’nin Türkiye’nin Suriye operasyonuna karşı resmi olarak teminat verdiğini söyledi. SDG’ye Türkiye operasyonuna karşı teminat verdiniz mi?” sorusuna cevaben, bu mülakatı ilk kez duyduğunu ve elinde Pentagon’dan herhangi bir iletişimin olmadığını söyledi.

Sözcü, “Bunu ifade etmemden bıktığını biliyorum ama yine söylemenin önemli olacağını düşünüyorum. Suriye’de SDG ile ortaklığımız sadece ama sadece IŞİD ile mücadeleye dayalı. IŞİD ile mücadele ve bu ortaklık da devam ediyor çünkü bu tehdit devam ediyor” ifadesini kullandı.



Yeni yorum ekle