Yemen Kuvvetleri, Marib'in Güney Kapısına Ulaştı

Çar, 10/11/2021 - 12:06

Yemen ordusu ve halk komiteleri, stratejik Marib şehrine doğru ilerlemeye devam ediyor ve Mansur Hadi kuvvetlerinin şehrin etrafına mayın döşemesine rağmen şehrin güney kapısına ulaşmayı başardılar.

Welayet News  - Yemenli kaynaklar, Abdurabbuh Mansur Hadi’ye bağlı güçlerin, stratejik Marib şehrine giden tüm ana ve küçük yollara mayın döşediğini açıkladı.

Bu kaynaklar ayrıca, Abdurabbuh Mansur Hadi'ye bağlı güçlerin bu eyleminin amacının Yemen ordusunun ve halk komitelerinin şehre doğru ilerlemesini yavaşlatmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Bahsedilen kaynaklar şunları vurguladı: ‘Yemen'deki Suudi kukla güçleri, Marib'e giden yollara mayın döşemenin yanı sıra şehrin çevresine hendekler kazdı ve engeller oluşturdu.’

Tüm bu eylemlere rağmen, Yemen ordusu ve halk komiteleri Marib şehrinin güney kapısına ulaştı.

Marib’in kurtarılmasının önemi

Marib’in kurtarılmasıyla birlikte, işgalcilerin en önemli kartlarından biri ellerinden çıkmış olacak ve buna karşılık, Yemen krizine yönelik her türlü müzakere ve siyasi çözümde Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin siyasi pazarlık gücü artacak. Marib’in kurtarılmasıyla birlikte, Suudi Veliaht Prensi Muhammed b. Selman en önemli kartlarından birini kaybedecek. Marib’in kurtarılmasıyla birlikte Yemen halkına yönelik baskıcı ve acımasız kuşatma duvarının bir kısmı kalkmış olacak.

Askeri açıdan da Marib, işgalci Suudi koalisyonuna bağlı güçlerin ve el-Kaide, IŞİD ve tekfirci unsurların, istifa eden hükümete bağlı Islah Partisi kalıntılarının ve Riyad’ın diğer paralı askerlerinin kalesi olduğu sürece, bu tehlikeli kale, kuzeyde el-Cevf, batıda San’a ve güneyde el-Bayda olmak üzere komşu bölgeleri tehdit etmektedir. Marib, el Kaide ve IŞİD’in tehdit kaynağı ve sığınağı olarak kalmamalıdır.

Ayrıca Marib'in kontrolünü ele geçirmek, San’a'daki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin istikrarlı bir gelir kaynağı sağlamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, Amerika ve Arabistan’ın ablukasını zayıflatacak olan petrol ve gaz yardımını istikrara kavuşturacaktır. Öte yandan, San’a tarafından kontrol edilen bölgelerdeki ekonomik durumu da iyileştirecektir. Marib'in kurtarılmasının ardından Yemen'in Suudi Arabistan'ın gözetiminden çıkması doğrultusunda, Yemen'in siyasi bağımsızlığı güçlenecektir.

Marib'in fethi ile Arap Denizi'ne hâkim, petrol ve gaz kaynakları bakımından zengin Şebve eyaletinin kurtuluşu da kolaylaşacaktır. Şebve, petrol ve gaz taşıma ve ihracat altyapısına sahiptir ve Yemen'deki en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı kaynağıdır. Şebve’nin kurtarılması, San’a hükümetinin, uluslararası ticari ve askeri deniz seferlerine ev sahipliği yapan Arap Denizi ve Hint Okyanusu üzerinde stratejik kontrol sağlamasına neden olacaktır.

 

Marib'in kurtarılması, Aden ayrılıkçı gruplarını kritik bir dönemeçte tutuyor; Çünkü ordu ve halk komiteleri bu şekilde Şebve bölgelerine hâkim olacaklar ve bu eyaletteki petrol ve gaz kaynaklarına saldırabilecek ve kontrolü ele geçirebilecekler. Bu da Aden'deki yönetici grupları şehrin ekonomisini güçlendiren sürdürülebilir gelirlerden mahrum bırakıyor.

Ayrıca Marib'in fethi ile Doğu Yemen'in tamamen kurtarılması kolaylaşacak ve Abdurabbuh Mansur Hadi hükümetinin kontrolündeki coğrafi bölge küçülecektir. 



Yeni yorum ekle