Düşman Kuvvetlerinin Marib Cephesinde Verdiği Kayıplar Çok Ağır

Sa, 09/11/2021 - 07:28

Yemen Ensarullah Hareketinin Siyasi Konseyi'nin bir üyesi, koalisyon güçleri ve ajanlarının Marib cephesinde ağır kayıplar verdiğini açıkladı.

Welayet News  - Yemen Ensarullah Hareketinin siyasi konseyi üyesi Muhammed el-Bahti şu ifadelerde bulundu: ‘Marib'in birçok sakini San’a güçlerini memnuniyetle karşıladı.

Marib savaşında düşman kuvvetlerinin kayıpları çok ağırdır.

Marib’in kurtarılması konusunda sadece zaman konusu gündemdedir, yoksa Marib’in kurtarılması kesindir.’

Yemen ordusu ve halk komiteleri, Marib eyaletinde işgalci Suudi koalisyonuna bağlı unsurlara karşı mücadelede aynı şekilde ilerlemeye devam ediyor. 

Yemen ordusu ve halk komiteleri, Marib eyaletinin güneyindeki Ummi Riş askeri üssünün kontrolünü ele geçirmeyi başardı. Bu askeri üs, Suudi bağlantılı güçlerin Marib'in güneyindeki son üssüydü. Bu önemli başarı ile Yemen kuvvetleri artık Yemen'in birçok petrol ve gaz sahasının bulunduğu Safar bölgesine doğru ilerleyebilir.

Saha raporları, Yemen direniş güçlerinin stratejik "Mela" tepelerinin kontrolünü ele geçirmeye her zamankinden daha yakın olduğunu gösteriyor. Şu anda bu cephede şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Yemen direniş güçleri şimdiye kadar yükseklere doğru önemli ilerleme kaydetti. Bazı medya kuruluşları, bahsedilen yükseklikleri kurtarmak için geri sayımın başladığını açıkladı.

Marib'in kurtarılmasıyla birlikte işgalcilerin en önemli kartlarından biri ellerinden kaybolup gidecek. Buna karşılık, Yemen krizine yönelik her türlü müzakere ve siyasi çözümde Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin siyasi pazarlık gücü artacak.

Marib’in kurtarılmasıyla birlikte, Suudi Veliaht Prensi Muhammed b. Selman en önemli kartlarından birini kaybetti ve Marib'in kurtarılmasıyla birlikte Yemen halkına yönelik baskıcı kuşatma duvarının bir kısmı da kalkmış olacak.

Askeri açıdan da Marib, işgalci Suudi koalisyonuna bağlı güçlerin ve el-Kaide, IŞİD ve tekfirci unsurların, istifa eden hükümete bağlı Islah Partisi kalıntılarının ve Riyad’ın diğer paralı askerlerinin kalesi olduğu sürece, bu tehlikeli kale, kuzeyde el-Cevf, batıda San’a ve güneyde el-Bayda olmak üzere komşu bölgeleri tehdit etmektedir. Marib, el-Kaide ve IŞİD’in tehdit kaynağı ve sığınağı olarak kalmamalıdır.

Ayrıca Marib'in kontrolünü ele geçirmek, San’a'daki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin istikrarlı bir gelir kaynağı sağlamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, Amerika ve Arabistan’ın ablukasını zayıflatacak olan petrol ve gaz yardımını istikrara kavuşturacaktır. Öte yandan, San’a tarafından kontrol edilen bölgelerdeki ekonomik durumu da iyileştirecektir. Marib'in kurtarılmasının ardından Yemen'in Suudi Arabistan'ın gözetiminden çıkması doğrultusunda, Yemen'in siyasi bağımsızlığı güçlenecektir.



Yeni yorum ekle