Yemen'in Aramco tesisine düzenlediği saldırı Batı’yı şok etti

Pa, 07/11/2021 - 09:31

Siyonist bir web sitesi, Yemen ordusunun 2019 yılında Suudi Arabistan'ın stratejik tesislerine yönelik insansız hava aracı operasyonlarından birinin siyonist rejimin istihbarat teşkilatını ve Batı'yı hayrete düşürdüğünü ortaya koydu.

Welayet News  -  Siyonist web sitesi "Walla" Cumartesi günü, Yemen ordusunun ve halk komitelerinin Suudi Arabistan’ın stratejik tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırılarından birini Tel Aviv ve Batı'yı etkilediğini açıkladı.

İbranice yayın yapan bu web sitesini şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen ordusu ve halk komitelerinin 2019 yılında Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Aramco'ya karşı düzenlediği İHA saldırısı, o dönemde ‘İsrail’i ve Batı'yı hayrete düşürdü.

Saldırıda kullanılan İHA'ların kalitesi ve Aramco'nun hedef alınma şekli, ‘İsrail’ ve Batı istihbarat servislerini şaşırttı ve alarma geçirdi.’

Bu web sitesi özellikle 14 Eylül 2019'da Aramco'ya yapılan İHA saldırısına atıfta bulundu.

Yemen ordusu ve halk komitelerinin açıklamalarına göre, Suudi Arabistan'ın doğusundaki Abkayk ve Hureys bölgelerinde Suudi şirketi Aramco'ya 2019 yılında yapılan saldırıda 17 insansız hava aracı kullanıldı ve bu saldırılar, iki Aramco rafineri kompleksinin büyük bir bölümünde yaygın yangınlara neden oldu. Suudi İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu tesis onarımlar tamamlanana kadar kapatıldı.

Raporlara göre, bu kapanma, Dünya petrolünün yüzde beşini üreten Suudi Arabistan’ın günlük beş milyon varil petrol üretimini etkiledi.

Riyad, saldırıdan üç gün sonra petrol ihracatını normale döndürmek için petrol rezervlerini kullanabildiğini iddia etti; Ancak petrol üretimini saldırı öncesi seviyelere getirmesi 19 gününü aldı.

Yemen ordusu, Suudi koalisyonunun Yemen topraklarına yönelik saldırılarını sürdürdüğü sürece Suudi Arabistan'ın stratejik tesislerine yönelik saldırılarına devam edeceğini her zaman vurguladı.

Ancak Walla haber sitesi, Suudi koalisyonunun iddialarını tekrarladı ve San’a'nın iddiasının aksine insansız hava araçlarının İran'da üretildiğini ve bu saldırıda kullanıldığını iddia etti.

Bu raporun başka bir bölümünde İran'ın yüksek kapasiteli insansız hava araçları, özellikle de intihar İHA’ları üretme kabiliyetinden bahsedildi ve ‘İsrail’ bunları sahip oldukları birçok yetenekten dolayı “Nokta atışı yapan füzelere” benzetti.

BAE Gazetesi el-Arab, cumartesi günü bilgi sahibi diplomatik bir kaynaktan naklen, geçtiğimiz günlerde Umman'da gündeme gelen ABD'nin San’a'dan taleplerinden birinin de Suudi Arabistan'a yönelik füze ve İHA saldırılarının durdurulması olduğunu açıkladı.

Bu kaynakların ifadesine göre, Washington kısa bir süre önce yeniden gözden geçirilmiş bir plan sundu ve bu planda, San’a'nın Marib eyaletindeki askeri operasyonlarını durdurması ve Suudi Arabistan topraklarını balistik füze ve insansız hava araçlarıyla hedef almaması şartıyla, San’a Uluslararası Havalimanı'nın yeniden açılması da dâhil olmak üzere San’a'nın taleplerinin karşılanacağını iddia ediyorlar.

ABD destekli Arap koalisyonunun başında yer alan Suudi Arabistan, istifa eden Yemen cumhurbaşkanını tekrar iktidara getirmeye çalıştığını iddia ederek 26 Nisan 2015'te Yemen'e askeri saldırı başlattı ve bu ülkeye kara, hava ve deniz ablukası uyguladı.

Suudi Koalisyonu bu saldırılarda hiçbir askeri hedefine ulaşamadı ve bu saldırıların on binlerce Yemenlinin öldürülmesi ve yaralanmasından ve milyonlarca kişinin yerlerinden edilmesinden, bu ülkenin alt yapısının tahrip olmasından ve bu ülkede kıtlık, açlık ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasından başka bir sonucu olmadı.



Yeni yorum ekle