New York Times: ABD artık İran ile çatışamaz

Ct, 06/11/2021 - 09:52

“ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi bölgedeki durumu değiştirdi. Suudi Arabistan ve BAE, büyük dayılarının ayrılmasıyla artık güçlü bir İran'a karşı eski düşmanlıklarını sürdüremeyeceklerini biliyorlar”.

Welayet News  - New York Times gazetesi, Amerikan işgalcilerinin Afganistan'dan çekilmesi ve başarısızlığı konusunda yukarıdaki değerlendirmeye dikkat çekerek, şöyle yazıyor:

ABD'nin Afganistan'daki varlığı tabii ki bölgedeki durumu istikrara kavuşturdu, ancak birçok kötü gelişmeyi de beraberinde getirdi. Birçok geleneksel ABD müttefiki; Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'e müdahale etmesi ve Katar'ı boykot etmesi, Türkiye'nin Libya'daki (ve Suriye ve Irak'taki Kürtlere karşı) planları, önceki Afgan hükümetinin Taliban’la müzakere etmeyi reddetmesi ve İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim birimlerini genişletmesi gibi mucaz sınırları aşmaya alıştı.

ABD, Ortadoğu'da hakemlikten bıkmış durumda ve Barack Obama'nın bölgeden çekilmesi ve Donald Trump'ın 2019'da Suudi Arabistan'ın kilit petrol tesislerine insansız hava aracı saldırıları nedeniyle İran'dan intikam almak istememesi bu iddiayı kanıtlıyor. Biden sadece yeni düzeni yasallaştırdı.

BAE ve Suudi Arabistan, dayıları ABD'nin ayrılmasıyla artık güçlü bir İran'a düşman olamayacaklarını biliyorlar. Suudi Arabistan şimdi İran ve Katar ile ilişkilerini ihya ediyor ve Yemen'deki müdahalesini azaltıyor. BAE, Libya ve Yemen'deki çatışmalardan el çekerek İran, Katar ve Suriye ile ilişkiler kurdu. Irak, İran ve Suudi Arabistan arasında arabuluculuk yaptı. Ürdün Kralı Abdullah, on yıldır ilk kez İran destekli Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile temasa geçti. Ürdün sarayı, "kardeş ülkeler"in ilişkilerini konuştuklarını duyurdu.

Tags: 


Yeni yorum ekle