Afganistan Komşuları Toplantısı, Tahran'da başladı

Çar, 27/10/2021 - 14:34

İran İslam Cumhuriyeti başkenti Tahran bugün Rusya + Afganistan Komşuları Dışişleri Bakanları Toplantısı'na evsahipliği yapıyor.

Welayet News  - Toplantıya İran İslam Cumhuriyeti, Pakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Çin ve Rusya dışişleri bakanları katıldı.

Afganistan Komşuları Dışişleri Bakanları Toplantısı, bugün Tarhan'da İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Muhbir'in açılış konuşmasıyla başladı.

Toplantıda konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Bakan Emir Abdullahiyan, yaşanan bir öncelikten dolayı, bu önemli toplantıya katılmak istediğine rağmen Cumhurbaşkanı'nın yerine Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Muhbir'in bu toplantıya katıldığını ifade etti.

Tahran'ın Afganistan'da kapsayıcı hükümetin kurulmasını desteklediğine işaretle, bugünkü toplantıda hem uluslararası camiaya, hem bölge ülkelerine, hem de Afganistan2ın içine tek sesle ortak bir mesaj gönderebildiklerini temenni ederek, toplantıda komşu ülkedeki yeni durumun ele alındığını söyledi.

Tahran'ın Afganistan'da kapsayıcı hükümetin kurulmasını desteklediğini belirten Bakan Emir Abdullahiyan, Afgan vatandaşları ve komşularla sınırların güvenliğinden birinci derecede Kabil'de iktidardaki yöneticilerin sorumlu olduğunu vurguladı.

Çin ile Rusya dışişleri bakanlarının çevirmiçi olarak katıldıkları Afganistan konu toplantıda, Afganistan'daki son gelişmeler ele alınarak, bu ülkede sürdürülebilir barış ve huzurun sağlanmasına, tüm kesim ve etnik grupların katılımıyla kapsayıcı hükümetin kurulmasına vurgu yapıldı.

Afganistan Komşuları Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak üzere İran'a gelen Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan dışişleri bakanları da dün ayrı ayrı İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi tarafından kabul edildiler.

Bu görüşmelerde İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve karşı taraflar, ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaparak, Afganistan dahil bölgesel konuları ele aldılar.

Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Reisi,  Afganistan'da barış ve güvenlik için ve bu ülkedeki tüm etnik grupları ve siyasi akımları temsil eden kapsayıcı bir hükümetin kurulması için çalışmaları ve gayret göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca,  Amerika gibi yabancıların Afganistan'daki varlığının  bedbahtlık, katliam ve kan dökülmelerinden başka bir sonuç doğurmadığını  Afganistan'ın bu süreçte geri kaldığını ve şimdi de Amerika'nın Afganistan'dan atıldığı bu sırada ülkenin halkına barış ve güvenliği kurmaları için  yardım eli uzatılması gerektiğini belirtti.



Yeni yorum ekle