Pentagon: Yemen’in Yeni Füzeleri ABD Savunmasından Kaçabilir

Cu, 22/10/2021 - 14:10

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Yemen’in yeni füzelerinin ABD savunma sistemlerinden kaçabileceğini ve ABD yapımı helikopterleri vurabileceğini kabul etti.

Welayet News  - Pentagon, Yemen Ensarullah’ı tarafından ateşlenen yeni füzelerin askeri helikopterler de dâhil olmak üzere ABD uçaklarını vurabileceğini söylüyor.

New York Times'ın haberine göre Pentagon yetkilileri, bu yeni füzeleri İran'ın yaptığını ve Ensarullah’a verdiğini iddia etti. İran İslam Cumhuriyeti ise defalarca Ensarullah'ı silahlandırdığı yönündeki Batılı ülkelerin iddialarını reddetti.

CENTCOM terör örgütünün sözcüsü Bill Urban Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, füzelerin nasıl çalıştığı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak 358 füzeleri olarak bilinen silahlara aşina olan bir askeri yetkili, New York Times'a verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Bunlar, ABD helikopterlerini düşürebilecek ve ABD savunma önlemlerinden kaçabilecek şekilde tasarlanmış seyir füzeleridir.’

New York Times'ın haberine göre, bu füzeler, iki motor ve bir patlayıcı savaş başlığı olmak üzere üç bölümden oluşuyor: Bu silah yerdeki bir fırlatıcıdan ateşleniyor.

Bazı uzmanlar, 358 silahının gezici mühimmat kategorisinde bir füzeden çok bir intihar uçağı olduğunu söylüyor. New York Times ayrıca, 358 füzesi gibi gezici mühimmatın nadir silahlardan olduğunu yazdı.

ABD ordusu, 358 füzesinin uçuşta 9 fit uzunluğunda olduğunu ve gazyağı veya dizel yakıtla çalışabileceğini söylüyor.

Füzenin etrafındaki bir halkaya monte edilmiş on iki kızılötesi lens, koalisyon helikopterlerinde kullanılan termal arama önlemlerini yenebilir.

Başka bir ABD askeri yetkilisi, bu füzelerin Yemen hava sahasında faaliyet gösteren ABD insansız hava araçlarına karşı fırlatıldığını iddia etti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü (Pentagon), Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında şu iddialarda bulundu: ‘Pentagon, bu silahları İran'ın Yemen'deki Husilere sağladığına inanıyor. Bu teçhizatın gönderilmesi Yemen'deki savaşı uzattı.’

26 Mart 2015'ten bu yana, Suudi liderliğindeki koalisyon, devrik Yemen Devlet Başkanı Abdurabbuh Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirmek için yoksul Yemen ülkesini ağır hava, kara ve deniz saldırılarıyla hedef alıyor.

Bu saldırılar, Yemen'in altyapısının tahrip olmasına ve bu fakir Arap ülkesinde yoksulluğun, işsizliğin ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açtı. Saldırıların başlamasından bu yana on binlerce Yemenli sivil öldü ve yaralandı.

BM uzmanları Yemen'i dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığı bir sahne olarak tanımlıyorlar. Yemen nüfusunun %75'inden fazlası şu anda bir tür insani yardıma ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunlardan milyonlarcası bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmiyor.

ABD, savaşın başlangıcından bu yana Suudi liderliğindeki koalisyona mali, lojistik ve silah desteği sağladı.

Güvenlik Konseyi üyeleri Perşembe sabahı bir bildiri yayınlayarak, Yemen direniş güçlerinin Marib şehrinin kontrolünü ele geçirmesini önlemek için, BM Güvenlik Konseyi'nin 2565 sayılı kararı uyarınca Yemen genelinde derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulundular.

Ensarullah Hareketi Sözcüsü ve Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin Müzakere Heyeti Başkanı Muhammad Abdüsselam, bu bildiriye tepki göstererek şunları söyledi: ‘Güvenlik Konseyi'nin işgalci koalisyonun duruşunu sergilemesi yeni bir şey değildir. Bu kuruluş, başından beri, körü körüne taraf olarak Yemen savaşının uzamasının yanında yer aldı.’

New York Times, Ensarullah’ın, Suudiler ve koalisyon güçlerine karşı savaş alanında güçlü bir direniş gösterdiğini belirterek, uzmanların, bu grubun başarısının nedenlerinden birinin İran'ın onlara gelişmiş silahlar göndermesi olduğunu söylediklerini iddia etti.

Yemen Ensarullah Harketi birkaç ay önce Suudi Arabistan'ın Abkayk'taki petrol tesislerini hedef aldı.

Tags: 


Yeni yorum ekle