‘Türkiye’nin Suriye'den Ayrılma Zamanı Geldi’

Pt, 11/10/2021 - 12:46

Türk birliklerinin Suriye'den çekilme zamanının geldiğini açıklayan Suriye Dışişleri Bakanı, Şam'ın komşularıyla ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Welayet News  - Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad şu ifadelerde bulundu: ‘Şam, terörle mücadelede ve hükümetin ülke toprakları üzerindeki hakimiyetini tamamlamada sınırsız Rus desteğine sahiptir.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya'ya yaptığı son ziyaret en iyi ziyaretlerden biriydi ve terörle mücadele öncelikleri konusunda Rusya'daki müttefiklerimizle herhangi bir anlaşmazlığımız yoktur.

Rusya'nın Suriye'ye bu konuda desteği sınırsızdır. Suriye'yi ve dünyanın bazı bölgelerini etkisi altına alan terör, Türkiye'yi ve diğer ülkeleri etkiliyor ve buna karşı konulması gerekiyor, bu nedenle Türkiye'nin güçlerini Suriye'nin kuzeybatısından çekme zamanının geldiğine inanıyoruz ve işgalin sona ermesinden sonra Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normale dönmesine fırsat verilmelidir.’

Faysal Mikdad, Türkiye liderlerini zaman kaybetmeden sağduyulu davranmaya çağırdı, çünkü Suriye’nin her halükârda topraklarını hem barışçıl bir şekilde hem de uluslararası toplumun gayet iyi bildiği yollarla özgürleştireceğini belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanı açıklamalarının sonunda şunları söyledi: ‘Türk halkının, Suriye ile olan tarihsel çıkarlarının daha değerli ve Erdoğan'ın ideolojik amaçlar için aslında bitmesi gereken terörist gruplarla ittifakının ötesinde olduğuna inanıyorum.

Suriye komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye hazırdır. Arap ülkeleri Suriye'nin düşmanı değil, siyonist rejim Suriye'nin baş düşmanıdır.

Şam, komşu ülkelerin Suriye krizine ilişkin önceki duruşlarına rağmen, bu ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye hazırdır.

Geçmiş geride kaldı ve Suriye'nin dikkati bugünden ve gelecekten uzaklaştırılmamalıdır. Bölge ülkeleri, Suriye'ye zarar verenin bölgedeki diğer ülkelere zarar verdiğini tam olarak anlamadıkça ilerleyemezler.’

Faysal Mikdad, Suriye'nin doğusundaki Amerikan güçlerinin varlığı hakkında da şunları söyledi: ‘Amerikalıları ülkemizden ayrılmaya ikna etmenin birçok yolu var, bu yüzden Suriye'ye zarar vermeden veya sorun çıkarmadan ayrılmalarını öneriyorum. Suriye 185 bin kilometrelik kutsal bir toprak ve Suriye hükümetine iade edilmesi gerekiyor.

Suriye, İran İslam Cumhuriyeti ile Fars Körfezi'ndeki Arap ülkeleri ve İran'la iyi ilişkiler kurmak isteyen herhangi bir Arap ülkesi arasındaki diyaloğu destekliyor. İran İslam Cumhuriyeti yardım etmemizi veya herhangi bir diyaloğu kolaylaştırmamızı istiyorsa, Suriye buna hazırdır çünkü Şam, Arap-İslam dayanışmasının karşılaştığımız zorluklarla mücadele etmenin doğru yolu olduğuna inanıyor.’

Suriye Dışişleri Bakanı, BM Genel Kurulu toplantısına değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Aslında BM Genel Kurulu'nda yapılan açıklamalardan, dünyanın Suriye krizinin Suriye hükümetini devirmeyi, terörü ve Siyonist rejimin işgalini desteklemeyi amaçlayan hayali bir kriz olduğunu anladığını hissettik.’



Yeni yorum ekle