Çin ve Rusya: ABD, biyolojik silah çalışmaları hakkında açıklama yapmalı

Ct, 09/10/2021 - 11:21

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, BM 76. Genel Kurulu’nda Çin ve Rusya’nın dışişleri bakanları tarafından ortaklaşa yayımlanan Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’nin güçlendirilmesine ilişkin ortak bildirisini açıkladı.

Welayet News  - Geng Shuang, 76. Genel Kurul’un Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komisyonu genel görüşmelerinde yaptığı konuşmada, 1975 yılında yürürlüğe giren Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’nin biyolojik silahlardan oluşan tehditlerin kaldırılması, biyolojik silahların yayılmasının önlenmesi ve biyoloji teknolojilerinin barışçıl amaçla kullanılması gibi alanlarda önemli bir rol oynadığını hatırlattı.

Uluslararası toplumun söz konusu sözleşmenin geçerliliğini koruyarak ve otoritesini güçlendirerek biyolojik silahların tamamen yok edilmesi hedefinin en kısa süre içinde gerçekleştirilmesini hızlandırması gerektiğini vurgulayan Geng, Çin ile Rusya tarafından yayımlanan ortak bildiriyi de açıkladı.

Ortak bildiride, biyolojik silahların çok taraflı denetim mekanizmasına ilişkin müzakere sürecinden 2001 yılında çekilen ABD’nin farklı ülkelerdeki biyolojik silah geliştirme faaliyetlerinin uluslararası toplumun büyük şüphe uyandırdığı, bu faaliyetlerin Çin ile Rusya’nın yanı sıra bölgelerin güvenliği için ciddi riskler doğurduğu belirtildi.

Ortak bildiride, ABD ve müttefiklerine açık, şeffaf ve sorumlu bir tavırla ilgili sınır ötesi faaliyetler hakkında açıklama yapma çağrısında bulunuldu.

Tags: 


Yeni yorum ekle