Filistin İslami Cihad Hareketi 34. Yıldönümünü Kutladı

Cu, 08/10/2021 - 10:18

Filistin İslami Cihad Hareketi 6 Ekim 1987'de kuruldu. İslami Cihad Hareketi, Filistin'in en eski direniş hareketlerinden biridir.

Welayet NewsHareketin son 34 yıldır üç genel sekreteri olmuştur. Şehit Fethi Şikakî, 1995 yılında Libya'dan Filistin'e döndüğünde Malta adasındaki Selime kasabasında Mossad tarafından şehit düşürülen bu hareketin ilk lideri ve genel sekreteriydi.

Fethi Şakaki şehadetinden sonra Dr. Ramazan Abdullah Şallah Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri oldu ve 2018 yılına kadar bu görevde kaldı. 2018 yılında Dr. Ramazan Abdullah Şallah hastalık ve beyin krizi nedeniyle komaya girdi ve 6 Haziran 2020'de vefat etti. Halihazırda genel sekreter olan Ziyad el Nuhala Filistin İslami Cihad hareketinin 27 Eylül 2018'den bu yana bu görevi sürdüren üçüncü genel sekreteri olmuştur.

Filistin İslami Cihad'ın liderleriyle ilgili önemli husus ise, hepsinin siyonist düşmanın suikast listesinde yer almasıdır. Ziyad en-Nehale de siyonist rejimin suikast listesinde yer almaktadır. Ayrıca Filistin İslami Cihad hareketi ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır. 1997'de Amerika, İslami Cihad hareketini terör örgütleri listesinde bir terör hareketi olarak kovuşturmaya bile tabi tuttu.

Siyonist rejimin Filistin İslami Cihad'ının liderlerini ve komutanlarını öldürme eylemi ve ABD hükümetinin bu hareketi terörist olarak adlandırma eylemi, bu Filistin örgütünün Kudüs'teki işgalci rejime karşı koyma konusundaki inancı ve eyleminden ve de direniş eksenine güç katmasından kaynaklanmaktadır.

Filistin İslami Cihad Hareketi, mevcut Filistin durumunda siyasi faaliyetlere pek inanmıyor. Buna göre, Filistin İslami Cihat Hareketi-Hamas kazandığı, ancak daha sonra Filistin İç Savaşı'na ve o zamandan beri herhangi bir seçim yapılmayan Filistin Özerk Yönetimi'nin kurulmasına yol açan 2006 Filistin parlamento seçimlerini boykot etti.

Filistin İslami Cihad hareketi-HAMAS, siyasete ve siyasi faaliyete karşı direnişi tercih ettiğini açıkça gösterdi. Dolayısıyla bu teşkilatın en önemli unsuru Kudüs Tugayları olarak adlandırılan askeri koludur. Kudüs Tugayları komutanları her zaman Amerika ve Siyonist rejimin terör listesinde yer aldı ve sürekli baskılara tabi tutuldu.

Filistin İslami Cihat Hareketi, İsrail rejimi ile hiçbir zaman uzlaşma ve müzakere yoluna gitmedi ve Arap ülkelerinin İsrail ile uzlaşmasının bu rejime karşı koyma kararlılığı üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Filistin İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehale, hareketin kuruluşunun 34'üncü yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada, Kudüs Kılıcı savaşının işgalcinin kırılganlığını dünyaya gösterdiğini ve şimdi daha fazla Batı başkentlerinde İsrail büyükelçiliklerinin açılması, tarihin gerçeklerini değiştirmek ve yalan dolan uzlaşma festivalleri ve sözde barış müzakerelerinin içinin boşluğunu ifşa ettiğini belirtti.

Filistin İslami Cihad Hareketi direnişten hiçbir zaman vazgeçmemiş, Kudüs'teki işgalci rejime direnme kararlılığını daha da güçlendirmiştir. Altı Filistinli mahkumun Gilboa hapishanesinden kaçışı, benzersiz direniş girişimlerinden biridir. Kaçan mahkûmlardan beşi Filistin İslami Cihad hareketinin üyeleriydi. Bu bağlamda Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Talal Naci, Gilboa hapishanesindeki operasyonun İslami Cihat hareketinin başarılarından biri olduğunu söyledi.

ParsToday



Yeni yorum ekle