Nebih Berri: Suriye, Siyonist Rejimin Direniş Karşısındaki Acizliğini Gösterdi

Per, 07/10/2021 - 16:06

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Ekim Kurtuluş Savaşı'nın 48. yıldönümü dolayısıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı tebrik eden bir mesajda, Suriye'nin siyonist rejimin direniş karşısındaki acizliğini gösterdiğini ifade etti.

Welayet News  - Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri gönderdiği mesajda şöyle dedi: "Kurtuluş Ekim'ini oluşturan yiğitler, bugün terörizm ve kuşatmayla yüzleşmek için istikrarlı bir Ekim vücuda getirebilirler. Bu Ekim, Suriye'yi güçlü ve sağlam tutacak ve Arap kimliğinin merkezinde tutabilir."

El-Ahd internet sitesine göre Nebih Berri, Ekim 1973'ten bu yana geçen kırk sekiz yıla ve Suriye'nin ve askerlerinin fedakarlıklarına ve bu savaştaki zafere atıfta bulunarak şöyle dedi: "Suriye, Arapların topraklarını kurtarmak için giriştiği direnişte siyonist rejimin acizliğini kanıtladı. Suriye, işgal altındaki Golan Tepeleri'ni tamamen geri almak için kırılmaz bir irade ve kararlılığa sahip."

Ekim Savaşı (veya Ramazan) istisnai bir savaştı ve Arap ülkeleri, işgal rejiminden birkaç yenilgi aldıktan sonra, önceki yenilgileri bir gizli anlaşmayla telafi etmeye karar verdiler ve Ekim 1973'te sürpriz bir operasyonla Süveyş Kanalı kuzeyindeki Barlo hattındaki ve Golan Tepeleri boyunca yer alan tahkimatlara saldırdılar ve 1967 bölgesinin önemli kısımlarını geri almayı başardılar.

Ancak sürpriz saldırının şoku ardından işgal rejimi, üçüncü haftada savaşın sonucunu kendi lehine değiştirmeyi başardı. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği, anlaşmalar çerçevesinde ve kendi çıkarlarına dayanarak, Arap ülkelerine ateşkesi kabul etmeleri için baskı yaptı. Anlaşmalara göre, savaş sonunda Kuneytire şehrinin ve Golan Tepeleri'nin bazı ve Sina Çölü'nün bazı bölümlerinin kurtarılmasına yol açtı.

Bu savaşın, planlama ve çaba olursa işgal ordusunun "yenilebileceği" gerçeği de dahil olmak üzere geniş kapsamlı sonuçları oldu.



Yeni yorum ekle