Çin’e karşı yeni birleşik cephe

Sa, 28/09/2021 - 22:40

ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya liderleri, Çin ile ilgili ortak endişelerin devam ettiği bir ortamda ve ilk zirvelerinde birleşik bir cephe kurma sözü verdiler.

Welayet News - Ayrıca, "hiçbir zorlama ve baskı olmaksızın" bir "Hindistan-Pasifik Serbest Bölgesi"ni takip etme sözü verdiler. El Cezire, 24 Eylül tarihli raporunda, QUAD (dört demokrasinin kendi ittifaklarına verdiği isim) üyelerinin Cuma günü Beyaz Saray'da yapacağı iki saatlik toplantının Pekin'de yakından izleneceğini yazdı. Pekin, grubun eylemlerini "başarısızlığa mahkum" olarak nitelendirerek sert bir dille eleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, görüşmelerin ardından yaptıkları ortak açıklamada, "Hukukun üstünlüğünden, seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünden, anlaşmazlıkların barışçıl yoldan çözülmesinden, demokratik değerlerden ve devletlerin toprak bütünlüğünden yana olduklarını" belirttiler.

El-Cezire’nin yazdığına göre, dört ülke liderinin açıklamalarında veya yaptıkları ortak açıklamada Çin'den açıkça bahsedilmezken, açıklamada Çin'in otoriter etki uygulamaya ve güç kullanmaya çalıştığı alanlarda yasalara uyma davranışına atıfta bulunuldu. QUAD liderleri, "Bizler, baskı ve tehditlerle bağdaşmayan, uluslararası hukuka dayanan, özgür, açık ve yasalara saygılı bir düzeni teşvik etmeye ve böylece Hindistan ve Pasifik'te güvenlik ve refahı sağlamaya kararlıyız" dediler. Dörtlü liderler, ekonomik ve çevresel dayanıklılıklarını arttırmak için özellikle Pasifik'teki küçük ada hükümetlerini de desteklediler. Buna ek olarak, dört demokrasi, Kuzey Kore'ye füze ve nükleer programı konusunda diplomasiye girişmesi çağrısında bulunurken, Pyongyang, yaptırımlar kaldırılana kadar bunu yapmayacağını söylemişti. Liderler ayrıca koronavirüse karşı küresel aşılamayı genişletmek için bir dizi adımların atılmasını isteyerek, Hindistan'ın Ekim ayında aşı ihracatını yeniden başlatma kararını memnuniyetle karşıladılar.

El Cezire'ye göre, toplantının başında Biden, dört ülkeden öğrencilerin ABD üniversitelerinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) okumasına izin verecek bir burs programı duyurdu. ABD Başkanı, "Uluslar, koronadan iklime ve gelişen yeni teknolojilere kadar çağımızın büyük zorluklarını karşılamak için bir araya geliyor" dedi. Biden, oturumda yaptığı açılış konuşmasında, "İşleri nasıl yapacağımızı biliyoruz ve zorluklarla yüzleşmeye hazırız" derken, Morrison da Biden'ın sözlerini yineleyerek dört ülkenin bu yılın başlarında açıklanan 1 milyar dozluk aşıyı üretme çabalarını memnuniyetle karşıladı. Morrison, "Özgür ve açık bir Hindistan ve Okyanusya'ya inanıyoruz; çünkü bunun bize güçlü, istikrarlı ve müreffeh bir bölge getirdiğini biliyoruz" dedi.

Resmen "Dörtlü Güvenlik Diyaloğu" olarak bilinen QUAD, Hint-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı bir karşı ağırlık olarak kabul ediliyor. Liderleri ilk kez Mart ayında sanal olarak bir araya geldi. Beyaz Saray'daki El Cezire muhabiri Kimberly Hulk, "Bu dört lideri tartışmak için burada bir araya getiren şey, Çin'dir ve Çin'in hayatın her alanında artan etkisi sadece ilgili ülkeler için değil, tüm dünyada hissedilmektedir" dedi. Cuma günü erken saatlerde Çin, gruba "tekelci" bir grup diyerek eleştirdi ve "başarısızlığa mahkum" olduğunu söyledi.

Dörtlü toplantı, Washington'un Hint-Pasifik bölgesinde katılıma daha fazla vurgu yaptığı bir vasatta gerçekleşti. Buna ek olarak, Biden hükümeti bu ayın başlarında İngiltere ve Avustralya ile bir "güvenlik anlaşması" imzaladı. AUKUS adını alan bu yeni ittifak, Washington ve Londra'nın Canberra'nın nükleer denizaltı satın almasına yardım etmesine izin verecek. Çin, AUKUS'u "bölgesel istikrar için çok sorumsuz bir tehdit" olarak nitelendirerek şiddetle kınadı. ABD'li yetkililer, AUKUS ve QUAD'ın müttefikler arasındaki işbirliğini artırma niyetinde olduğunu ve hiçbir ülkeye karşı olmadığını söylüyor.

Welayet News

Tags: 


Yeni yorum ekle