Amerika'nın savaş araçlarında değişiklik

Ct, 25/09/2021 - 09:37

Amerika gerçekten savaşta değil mi? ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu'na yaptığı ilk konuşmada dış politika yaklaşımında bir değişiklikten söz etti.

Welayet News - Biden, toplantıda yaptığı konuşmada, "Bugün, 20 yıldır ilk kez, artık savaşta olmayan ABD adına burada duruyorum" dedi.Biden, ayrıca, ABD müttefikleriyle işbirliğini artırma sözü verdi. Ne var ki, bu açıklamaların çoğu uluslararası sistemin mevcut gerçekleriyle örtüşmemektedir. Örneğin, Afganistan'daki 20 yıllık ABD savaşı  her ne kadar sona erdiyse de ancak bu, ABD'nin savaşı bir kenara koyduğu anlamına gelmez.

Binlerce Amerikan askeri şu anda dünya çapında konuşlanmış durumda ve bazıları savaş operasyonlarına da katılıyor. Irak, Suriye ve Yemen'de Amerikan birlikleri, lojistik ve istihbarat yardımı ile doğrudan veya dolaylı olarak savaşta yer alıyor ve insanları öldürüyorlar.

Amerikan muhabiri Ben Norton, Biden'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasının ardından Twitter'da şunları yazdı: “Biden, ABD'nin 20 yıldır ilk kez savaşta olmadığını iddia etti. Biden hükümeti Suriye, Irak ve Somali'yi bombaladı ve Suudilerin Yemen'i bombalamasına destek verdi. ABD, Suriye ve Irak'ı askeri olarak işgal etti ve her yerde ekonomik bir savaş başlattı."

B. Amerika'nın 20. yüzyıla kıyasla 21. yüzyılda yeni savaş araçlarını kullandığı bir gerçektir. 20. yüzyılda ABD, dünyanın dört bir yanında çok sayıda asker konuşlandırmak suretiyle güç kullandı, uçakları ve füzeleriyle savaşları yönetti. Bu yaklaşımın ABD için geniş kapsamlı mali ve insani maliyetleri vardı.

Bu nedenle, Amerikalı stratejistler, yirminci yüzyıl silahları kadar kan dökücü olmayacak ama yeterince etkili olacak savaş araçlarının evrimini giderek gündeme getirdiler. Bu nedenle, hegemonik Amerikan dış politikasını ilerletmede askerlerin yerini yaptırımlar aldı.

Artık on binlerce Amerikan askerini göndermenin ya da savaşta yıkıcı Amerikan bombardıman uçaklarını ve füzelerini tekrar tekrar kullanmanın esamesi okunmuyor. Ancak ABD'nin uyguladığı yaptırımlar, bu yüzyılda diğer ülkelere, Amerikan askeri silahlarının geçen yüzyılda yaptığının hemen hemen aynısını yapıyor; aradaki fark, daha az insanın açık ve çıplak ölüme maruz kalmasıdır.

Başka bir deyişle, 21. yüzyılın Amerikan savaşları sözde daha temiz ve elbette daha etkilidir. Bu nedenle dünyada ABD'nin uluslara ve devletlere yönelik yaptırımlarının sayısı ve kapsamı her geçen gün artıyor. Bu yaptırımlar gizlice insanları öldürüyor ve bazı milletleri daha düşük bir maliyetle teslim olmaya zorluyor. ABD tarafından yaptırımların kullanımına bağımlılık o kadar şiddetli hale geldi ki müttefiklerine karşı bile kullanılıyor.

ABD müttefiki ülkelerin birçok vatandaşı ve şirketi şu anda bu ülkenin yaptırım listesinde. Aynı devletler, Amerikalılar tarafından defalarca ticaret savaşlarına maruz bırakıldı, o kadar ki, Biden'ın BM Genel Kurulu'ndaki iddiasının aksine, ABD, Avustralya ile kazançlı bir askeri anlaşmayı Fransa'ya danışmadan Paris'in elinden kaptı.

Bu olay, Fransa gibi bir ülkenin bile ekonomik ve ticarete dayalı 21. yüzyıl Amerikan savaşının sonuçlarından güvende olmayacağını gösterdi. Fransızlar, ABD ile olan onca siyasi-ekonomik ve kültürel ilişkilere rağmen, kabalıkla karşılaşılaşıyorlarsa  artık diğer birçok ülkenin durumunun ne olacağı açıktır. ABD, sadece savaşın araçlarını değiştirdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle