Rusya: Batının İran Hakkındaki İddiaları Asılsız

Per, 16/09/2021 - 15:41

Rusya'nın Viyana'daki uluslararası kuruluşlar nezdindeki daimi temsilcisi Mihail Ulyanov, Batı'nın İran nükleer programı iddialarının temelsiz olduğunu söyledi.

Welayet News Amerikan The New York Times gazetesinin İran nükleer programına dair iddialarını değerlendiren Rusya'nın Viyana'daki uluslararası kuruluşlar nezdindeki daimi temsilcisi Mihail Ulyanov, İran’ın nükleer silah projesi üzerinde çalıştığına dair herhangi bir belirti olmadığını belirtti.

Mihail Ulyanov konuya ilişkin olarak,

“Bu tür iddialar hoş karşılanmaz. Nükleer güç olmayan bir ülkenin nükleer bomba yapması çok zordur. İran'ın bu yönde çalıştığına dair hiçbir belirti yok. Bu iddialar, ABD ile müzakere masasına oturup nükleer anlaşmanın canlandırılması konusunun gündeme getirilmesi bir durumda bu konu hakkında tartışma yaratmayı amaçlayan spekülasyon'dan başka bir şey değil” dedi.

Rusya'nın İran'ın nükleer anlaşmayı canlandırmak için müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu memnuniyetle karşıladığını belirten Ulyanov, “Müzakerelerin yeniden başlamasının kesin tarihi henüz bilinmiyor. Ancak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü müzakerelerin yakında yeniden başlayacağını söyledi. Daha önce İran tarafından böyle bir açıklama yapılmamıştı. Bu İranlıların Viyana'daki müzakere masasına dönmeye neredeyse hazır olduklarını gösteriyor. Bu durumda bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Zamanının geldiğine inanıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Hatırlanacağı gibi İran'ın Rusya Büyükelçisi, " İran’ın Nükleer Anlaşma konusunda tavrı net. İran taviz vermeyecek ve bir şeyin azaltılması veya eklenmesine izin vermeyecektir. İran'ın füze faaliyetleri ulusal güvenlik alanındadır ve kimsenin buna müdahale etmesine izin vermeyeceğiz." demişti.

Öte yandan bilindiği gibi eski ABD Başkanı Donald Trump nükleer anlaşmadan çekilip ağır yaptırımlar dayattı. Tahran da anlaşma kapsamındaki ana taahhütlerinin çoğundan geri çekilmişti. İran yaptırımlar devam ederken artık İran’ın bu konuda son sözü söyleyeceğini belirtti. İslam İnkılabı Lideri İmam Hamanei nükleer anlaşmaya ilişkin olarak "İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerine dönmesini istiyorlarsa, ABD, yaptırımları pratikte tamamen kaldırmalı ve biz de bunu teyit etmeliyiz. Eğer yaptırımların düzgün şekilde kaldırıldığını görürsek, o zaman nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz.

ABD ve nükleer anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini ihlal eden üç Avrupa ülkesinin şart koyma hakkı yoktur. Onlar bu anlaşma kapsamındaki hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmemişlerdir" diyerek şöyle devam etti:

"Koşul koyma hakkına sahip olan taraf, İran'dır. Çünkü tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Nükleer anlaşmanın devamı için şart koşma hakkımız var ve biz de bunu yaptık. Kimse bunu saptırmasın" ifadelerini kullandı.

Ayrıca İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Tahran'ın nükleer programıyla ilgili herhangi bir görüşmede ülkesinin "haklarının" korunması gerektiğini söylerken, Tahran'ın Körfez sularında "caydırıcılığı sürdürmek" konusunda ciddi olduğunu ekledi.

Reisi, "Herhangi bir müzakerede İran halkının hakları korunmalı ve ulusumuzun çıkarları sağlanmalıdır." dedi.



Yeni yorum ekle