ABD Heyeti Nükleer Müzakereler İçin Moskova'ya Gidecek

Çar, 08/09/2021 - 12:11

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Özel Temsilcisi Robert Malley'nin Tahran'ın nükleer programı hakkında Rus ve Avrupalı yetkililerle görüşmek üzere bu hafta Moskova ve Paris'i ziyaret edeceğini duyurdu.

Welayet News  - Reuters haber ajansına bilgi veren Amerikalı bir yetkili ABD'nin, İran'la dolaylı görüşmelerin ne zaman yeniden başlayabileceğini ve Tahran'ın nükleer programında süren gelişmeleri bilmediği için, bu hafta Paris ve Moskova'da yapılacak görüşmelerde İran konusunda ilerlenecek yol konusunda bazı ortaklarına danışmak istediğini söyledi.

Bilindiği gibi eski ABD Başkanı Donald Trump nükleer anlaşmadan çekilip ağır yaptırımlar dayattı. Tahran da anlaşma kapsamındaki ana taahhütlerinin çoğundan geri çekilmişti. İran yaptırımlar devam ederken artık İran’ın bu konuda son sözü söyleyeceğini belirtti. İslam İnkılabı Lideri İmam Hamanei nükleer anlaşmaya ilişkin olarak "İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerine dönmesini istiyorlarsa, ABD, yaptırımları pratikte tamamen kaldırmalı ve biz de bunu teyit etmeliyiz. Eğer yaptırımların düzgün şekilde kaldırıldığını görürsek, o zaman nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz.

ABD ve nükleer anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini ihlal eden üç Avrupa ülkesinin şart koyma hakkı yoktur. Onlar bu anlaşma kapsamındaki hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmemişlerdir" diyerek şöyle devam etti:

"Koşul koyma hakkına sahip olan taraf, İran'dır. Çünkü tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Nükleer anlaşmanın devamı için şart koşma hakkımız var ve biz de bunu yaptık. Kimse bunu saptırmasın" ifadelerini kullandı.

Ayrıca İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Tahran'ın nükleer programıyla ilgili herhangi bir görüşmede ülkesinin "haklarının" korunması gerektiğini söylerken, Tahran'ın Körfez sularında "caydırıcılığı sürdürmek" konusunda ciddi olduğunu ekledi.

Reisi, "Herhangi bir müzakerede İran halkının hakları korunmalı ve ulusumuzun çıkarları sağlanmalıdır." dedi.



Yeni yorum ekle