Emir Abdullahiyan: İran, savaş ve terörden arındırılmış bir Afganistan istiyor

Çar, 08/09/2021 - 07:42

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmede ''İran, savaş ve terörden arındırılmış bir Afganistan istiyor.'' dedi.

Welayet News  - İRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkedeki son gelişmeleri ele aldı.

Bu görüşmede İran Dışişleri Bakanı, Afganistan'da bu ülkenin etnik ve demografik yapısını yansıtan kapsayıcı bir hükümet kurmak amacıyla tüm gruplar arasında diyaloğa dayalı İran İslam Cumhuriyeti'nin ilkeli politikasını vurguladı.

Emir  Abdullahiyan ayrıca ''İran İslam Cumhuriyeti, bu ülkedeki mevcut durumu kolaylaştırmak için Afganistan ile sınırlarını ve sınır kapılarını açık tutacak ve ticarete devam edecektir.'' dedi.

"ABD, son yirmi yıldır Afganistan'daki mevcut huzursuzluğun sorumlusudur" diyen Emir Abdullahian, "Aynı zamanda Afgan halkının kanaat ve iradesinin gerçekleşerek bu duruma son vermesi gerekir." dedi.

Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de telefon görüşmesinde, "Afgan büyükleri bu durumu aşmak için ellerinden geleni yapıyorlar ve asıl hedef Afgan halkının iradesini yerine getirmek" dedi.

Karzai, İran İslam Cumhuriyeti'nin kullandığı pozisyonları ve çabaları takdir ederken, "Afganistan'ın ileri gelenleriyle birlikte Taliban dahil çeşitli gruplarla istişarelerde bulunuyoruz ve İran İslam Cumhuriyeti'nden yeterli yardım istiyoruz." dedi. 



Yeni yorum ekle