Iraklı Kürtlerin Afganistan gelişmelerinden kaygısı ve Amerikalıların vefasızlığı

Çar, 18/08/2021 - 08:54

Afganistan’da yaşanan gelişmeler ve Taliban’ın yeniden iktidara gelişi, Irak Kürdistan Bölgesi'nde büyük yankı uyandırdı. Irak parlamentosundaki Değişim Hareketi fraksiyonunun başkanı, bu gelişmelerin bölgede yabancılara bağımlı diğer kimseler için tehlike çanlarını çalmaya başlattığı görüşünde.

Welayet News - Irak Kürdistanı'ndaki partiler, siyasi şahsiyetler ve analistler, ABD'nin Afganistan'ı 20 yıllık işgalinin bir sonucu olarak yaşananları yorumladılar. Afganistan'daki gelişmelerin Kürdistan bölgesine yansıması bu bölgedeki Kürt medyası ve sosyal ağlarının bu olaylardan etkilendiğini gösteriyor.

Afganistan'daki gelişmeler dış güçlere bağımlı olanlar için bir derstir

Kürdistan Bölgesel Parlamentosu eski başkanı Yusuf Muhammed, Afganistan'da yaşananların halk gücüne güvenmek yerine yabancılara bağımlı hale gelenler için bir ibret olduğunu söyledi.

Şu anda Irak parlamentosundaki Değişim Hareketi fraksiyonunun başkanı olan Yusuf Muhammed, gelişmelerin bölgedeki yabancılara bağımlı diğer kimseler için alarm zillerini çaldığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi'nden Taliban ile ilk temas

Irak Kürdistan İslami Hareketi, Taliban'a ve Afganistan'daki faaliyetlerine desteğini açıkladı.

Kürdistan İslami Hareketi Siyasi Büro Üyesi İhsan Ali Abdülaziz, Taliban liderlerinden Zabihullah Mücahid ile temasa geçerek Kürdistan İslami Hareketin lider ve üyelerinin tebrik mesajı kendisine ilettiğini söyledi.

Irak Kürdistanı İslami Hareketi'nin kıdemli üyesi, Afganistan'ın Taliban tarafından kontrol edilmesini bu ülkenin Müslüman halkının kurtuluşu olarak gördüğünü belirtti.

ABD'nin vefasızlığı Irak'a ve Kürdistan bölgesine de ulaşacak

Irak Kürdistanı Adalet Cemaati (eski Cemaat-i İslami) Yürütme Konseyi üyesi de Afganistan'daki gelişmelere tepki göstererek, “Amerikalılar eninde sonunda Irak'ı ve Kürdistan Bölgesi’ni terk edecektir. Kürt liderlerin yolsuzlukla mücadeleyi, iç birliği ve Kürdistan Bölgesi'nin bu bölgeyi güçlendirmek ve korumak için kapasitelerini kullanmasını desteklemesi ve sadece dış destek aramaması daha iyi olacaktır” dedi.

Abdussettar Mecid, ABD'nin vefasızlığının gelecekte Irak'a ve Kürt Bölgesi’ne de ulaşacağını vurguladı.

Mecid, Kürdistan ve Afganistan'ın yönetimini karşılaştırarak, 20 yıllık işgalin ve ABD’nin sayısız harcamalarından çıkan sonucun, Afgan eğitimli kuvvetlerinin Afgan halkını savunmadaki yetersizliği olduğunu söyledi.

Yabancılara bağımlı olanlar Afganistan’daki gelişmelerin mesajını anlamalı

Irak Kürdistan Bölgesel Parlamentosu'nun kilit üyesi Ali Muhammed Salih de Afganistan'daki olaylara tepki gösterenlerden biriydi.

Muhammad Salih, Kürdistan Bölgesi'ndeki yabancıların desteğinden memnun olan akımların Afganistan'daki güncel olayların mesajını alması gerektiğini belirtti.

Salih, "Kürdistan bölgesinde yozlaşmış yönetime sahip yabancılara bağımlı akımlar, Afganistan gibi bir geleceği beklemeli" söyledi.

Diğer ülkelerdeki işgalin sonu

Irak Kürdistan İslam Birliği Liderlik Konseyi Başkanı da Afganistan'daki gelişmelere tepki gösterdi. Hadi Ali, bu olayların ilk mesajının diğer ülkelerdeki işgal döneminin sona ermesi olduğunu belirtti.

Hadi Ali, ABD politikaları sonucunda Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin gelecekte benzer bir akıbetle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Irak Kürdistan bölgesindeki iki iktidar partisi Afganistan'daki olaylara sessiz kalırken, bölge medyasında Iraklı Kürt yazarların çok sayıda makalesi ve analizi yayınlandı. Şahsiyetlerin yorumları ve yazılarının büyük bir bölümü de başta Amerikalılar olmak üzere dış güçlerle en fazla ilişkisi olan Irak Kürdistan Demokrat Partisi ve Yurtseverler Birliği partisine yönelik yorum ve yazılardır.

Welayet News 



Yeni yorum ekle