Taliban Başkent Kabil'e İlerliyor

Pa, 15/08/2021 - 08:40

Afganistan'da Taliban başkent Kabil'e doğru hızlı ilerleyişini sürdürüyor. Ülkenin kuzeyinde hükümetin hakimiyetindeki son merkezlerden Mezar-ı Şerif de Taliban'ın kontrolüne geçti.

Welayet News - Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, iki gün önce Mezar-ı Şerif'i ziyaret etmişti.

Ülkenin dördüncü büyük kenti olan Mezar-ı Şerif'in çatışma yaşanmadan Taliban kontrolüne geçtiği bildirildi. Yerel kaynaklar, Kabil'in bazı bölgelerinde dağınık çatışmaların duyulduğunu, Kabil'e giden elektriğin tamamen kesildiğini bildirdiler.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Büyükelçiliği'nde görevli personelin güvenli şekilde Afganistan'dan tahliyesi için gönderilecek asker sayısını 5 bine çıkardığını duyurdu. Bu sayı ilk planda 3 bin olarak belirlenmişti.

ABD basınına konuşan bir yetkili, Taliban'ın Kabil'e 11 kilometre uzaklıkta bulunan Çar Asyab bölgesine kadar geldiğini öne sürdü; ancak henüz Afgan hükümetinden bu konuda bir doğrulama gelmedi.

Reuters haber ajansı, ABD istihbaratına göre Taliban'ın Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceğini ve 90 gün içinde de ele geçirebileceğini belirtmişti.

Taliban'ın Afganistan'ın 34 vilayetinden 14'ünde kontrolü sağlaması üzerine binlerce kişi yer değiştirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkedeki durumun kontrolden çıktığını ve komşu ülkelerden sınırlarını açık tutmalarını istediklerini dile getirdi.



Yeni yorum ekle