Peru'nun Lima Grubundan Amerika'ya Protesto Olarak Çıkması

Pt, 09/08/2021 - 12:47

Peru'nun siyaset değişikliklerinin devamında, dışişleri bakanı Washington'un Venezuela'ya karşı tek taraflı yaptırımlarına tepki olarak Amerikan kurumu Lima grubundan çekildiklerini açıkladı.

Welayet News - Peru dışişleri bakanı Hector Bejar  bu hususta şöyle diyor: " Pratikte Venezüella muhalefetini desteklemek ve Nicolas Maduro hükümetine son vermek için kurulan Lima grubunun kurulmasından dört yıl sonra, üyelerinin görüşleri değişmiştir."
 

Lima adı ile bilinen bölgesel blokta 13 Güney Amerika ülkesi ve Kanada yer almaktadır. Lima merkezli bu Amerikan kuruluşu  2017 yılında  Venezuela'daki siyasi ve ekonomik kriz için doğru ve uygun çözüm yolunun bulunması hedefi ile kuruldu. Ancak pratikte  böyle bir hedef peşinden gidilmedi ve Venezuela krizinin şiddetlenmesinin ardından Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido'yu tanıyarak krizleri şiddetlendirdi ve bölgede siyasi ortamın kutuplaşmasına yol açtı. 
 

 Peru yeni cumhurbaşkanı Pedro Castillo ise 28 Temmuz'da göreve başlamasının ardından  solcu Peru Liber partisinin lideridir. Peru'daki yoksul ve mahrum kesimin geniş çaplı desteğine sahip olan Castillo, adalettaleplik, hürriyetin savunulması ve zulüm ile mücadele gibi solcu ülküler peşinden koşmaktadır. Peru cumhurbaşkanı koşulların iyileşmesi, yolsuzluk ile mücadele, anayasanın gözden geçirilmesi ve maden ocakları ve şirketlerinin vergilerinin arttırılması vaatlerinde bulunmuştur. 
 

Perulu sosyolog  Venturo bu hususta şöyle diyor: "Siyaseti uygulamak için bizim yönetimler  yolun sonuna gelmiştir. Bizim adalet, eşitlik ve hürriyet yönündeki taleplerimize ters gitmiştir.  Bu gelişmeler belki de  mevcut durumun değişmesi için altın bir fırsattır."
 

Yeni Peru cumhurbaşkanı  dış siyaset alanında da  Çin ve Venezuela gibi ülkeler ile ilişkileri geliştirme stratejisini izlemeye başlamıştır.  Nitekim Peru dışişleri bakanı da  bundan sonra Peru'nun çok taraflı dış siyaset çerçevesinde birçok ülkeye odaklanacağını ve Venezuela'ya da yardım edilerek aslında Peru'nun sorunlarının çözülmesinin amaçlandığını vurgulamıştır. 
Aslında Peru'da Castillo'nun iktidara gelmesi ile Latin Amerika ülkelerin solcu bloğu güçlenmiştir.  

Bolivya cumhurbaşkanı Luis Arse de şöyle bir Tweet paylaşmıştır: "Castillo'nun gelişi ile, büyük vatan, güçlerini birleştirecek ki  adalet ve eşitlik dolu bir gelecek için tüm milletler mücadeleye tutunsun."
 

Buna rağmen Washington makamları  hala yaptırım ve maksimum baskı siyasetlerini uygulayarak bölgenin solcu ülkelerini kendi siyasetleri çerçevesinde kontrol etmeye ve Venezuela gibi ülkeleri cezalandırmaya çalışıyor. Halbuki böyle hasmane bir siyaset şimdiye dek hep yenilgiye uğramıştır. 

İlk açıklamalarında ve siyasi tutumlarında Çin ile ilişkileri güçlendirmek ve Venezuela'yı savunmaktan bahseden Peru'nun yeni cumhurbaşkanı  şimdi de bu siyasetlerinin devamında  ülkesini Amerikan kuruluşu Lima blokundan çektiğini açıklamıştır. 
 

Görünen o ki Latin Amerika bölgesinde  solcu blokun güçlenmesi ile bölgede iktidar ve güç dengesi solcular lehine değişmeye başlamıştır.  Böyle bir değişim ve bölgede solcuların ağır basması

Amerika siyasetleri ve çabalarının  yenilgiye uğradığını ve Amerika'nın hezimetini açıkça gözler önüne sermektedir.

Tags: 


Yeni yorum ekle