Küresel Sessizlik Sayesinde Bahreyn'de İnsan Hakları İhlallerinin Devam Etmesi

Pa, 08/08/2021 - 10:57

Bahreyn halkının despot Al-ı Halife rejimine karşı devrimin üstünden 10 yıl geçmektedir. Öyle bir devrim ki Al-ı Suud rejimi askeri güçlerinin müdahalesi ile bastırılmış ve Bahreyn halkının kanı dökülmüştü.

Welayet News - 10 yıl süren şiddetli baskılar boyunca devrimci gençler hakkında tutuklama ve hapis kararları ve hatta idam cezalarının verilmesine rağmen Bahreyn halkı hala taleplerinin gerçekleşmesine vurgu yaparak  sosyal ve siyasi reformların gerçekleştirilmesinde azimle direniyor ve haklarından vaz geçmiyorlar.
Bu sırada Bahreyn'in Senabis bölge ahalisi Cuma günü  barışçıl gösteriler düzenleyerek bir kez daha bu ülkedeki siyasi tutukluların kayıtsız şartsız serbest bırakılmalarına vurgu yaparak bu konudaki taleplerinden hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını bildirdiler. 
Cuma günü gösterilerde  protestocular  Hasan Muşayma gibi siyasi tutukluların posterlerini taşıyarak siyasi tutukluların hemen serbest bırakılmalarını istediler.   Bahreyn halkının protestoları Al-ı Halife rejimi tarafından bastırılarak şimdilik hedefine ulaşmazken,  hukuki alanda faaliyet gösteren uluslararası kurum ve kuruluşlar bu ülkedeki gelişmelere gözlerini yumarak en yoğun tepkilerinde sadece bir bildiri yayınlamakla yetiniyorlar. 
Örneğin Uluslararası Af Örgütü  Cumartesi günü bir bildiri yayımlayarak  Hasan Muşayma'yı Al-ı Halife rejimi zindanlarında bulunan ve dünyanın en önemli tutuklularından biri olduğunu belirtti. 
Bu tür raporların yayımlanması, sosyal aktivistlerin benzer  tutumlar sergilemesi ve de Batılı kurum, kuruluş ve temsilcilerinin açıklamalarına rağmen görünen o ki Al-ı Halife rejimi Batılı güçler ve de Siyonist Rejim İsrail'in desteklerinden dolayı  insan hakları ihlalleri alanında belli bir dokunulmazlık seviyesine gelmiş ve artık Avrupalılar ve Batılıların bu alandaki hiçbir uyarısına da aldırış etmemektedir. 
Son dönemde Avrupa parlamentosundan bazı temsilcileri kendi devletlerinden  Bahreyn'deki insan hakları dosyalarını ve muhalifler ve aktivistlerin durumunu göz önünde bulundurmasını ve Manama makamlarını baskı altına tutmalarını istemişti. Ancak şimdiye kadar bu alanda atılan her hangi bir adım olmadı ve Bahreynli makamlar da siyasi zindanlarında insanlık dışı baskılarını devam ettirdiler.
Bir ay önce ise  Bahreynli aktivist ve Bahreyn Hak Hareketi genel sekreteri Şeyh Hasan Muşayman'ın oğlu Ali Muşayma  babasının durumunun vahameti hakkında kaygılarını belirtmişti.  İki ay önce de  Uluslararası Af Örgütü Hasan Muşayma hakkındaki raporunda  onun önceden gelen tutuklama süresinin hesabı dışında  3 bin 730 gün zindanda olduğu vurgulandı. Uluslararası Af Örgütü raporunda  Bahreyn'deki kötü ve kriz dolu insan hakları durumunun birçok uzman ve insan hakları aktivisti tarafından dikkate alındığı da vurgulandı.  
Daha önce de uluslararası çalışmalar,  Nebil Recep ve Necah Yusuf gibi kimi Bahreynli siyasi tutukluların serbest bırakılmasına yol açmıştı. Ancak 73 yaşındaki Hasan Muşayma serbest bırakılmazken hala Al-ı Halife rejimi tarafından tutuklu olarak hapiste bulunuyor.
Al-ı Halife rejimi, gelecek sene bir takım göstermelik girişimler çerçevesinde ve ayrıca Siyonist Rejim ile ilişkileri normalleşme bağlamında parlamento seçimlerini düzenlemek istediği bir ortamda hapishanelerde siyasi ve sosyal baskı uygulayarak tutukluları temel haklarından mahrum bırakıyor.  Bu yüzden uluslararası kurum ve kuruluşlar diğer ülkeleri suçlamak yerine, Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerde açık insan hakları ihlallerine odaklanmalıdır.

Tags: 


Yeni yorum ekle