Rahmet ve Mağfiret Ayı

Pa, 20/05/2018 - 00:13

Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizede farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. 2/183

O sayılı günler, ramazan ayıdır. Ramazan ayında insanlığa yol gösteren ve doğru yola götüren ve hakkı batıldan ayıran en açık ve ikna edici delilleri ihtiva eden Kur’an Ramazan ayında indirildi. Artık sizden kim Ramazan ayının hilalini görürse, o gün oruca başlasın. Hasta veya yolcu olan, tutamadığı günler sayısınca, başka günlerde orucu tutar. Allah sizin hakkınızda kolaylık ister, zorluk istemez. Oruç günlerini tamamlamanız, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.2/185

Yüce Allah kullarını madden ve manen tedavi etmek için yapılmasını ve yerine getirilmesini istediği ibadetleri müminlere emir buyurmuşlardır. Farz kılınmış her bir ibadetin insan hayatında önemli görevler yaparak insanın gerçeğini koruma altına alırlar. İnsanın maddi ve manevi tedavisinde Ramazan orucunun faydasını dilimiz döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışacağız.

  • İlahi bir reçete olan oruç, ilahi kurbiyeti sağlayarak insanı manevi bir ortama sokar. Bu yaklaşım insanı madden ve manen rahatsız edecek şeytani ve nefsani isteklerden koruma altına alır, insan hayatınada sukunet ve güveni sağlar; zira insanın manen ve madden hastalığına sebebiyet veren insanın iç huzursuzluğu ve sıkıntılarıdır. Bu nedenle oruçla Allah’a yaklaşmak en etkin tedavi olduğu kabul edilmektedir. Çünkü insanın iç dünyası kavgalı’ise dış dünyasına yansıma yapar, iç dünyasında ve dış düyasında kavgalı olan herkes piskolojik hastadır, piskolojikmen hasta olanlar her türlü emrazi batiniye ve zahiriye mübtela olur. Kurbeten ilellah niyetiyle tutulan oruç iç dünyadaki rahatsızlık verecek olan sıkıntıları tedavi eder ve dış dünyası iç dünyasıyla uyum içinde güven ve emniyeti sağlar.
  • İlahi rızayı kazanmak için gün boyunca ağır şartlara göğus gererek oruç tutan bir mümin sabrın zirvesinde rızayı hakkı kazanmak ister. Bu azimli direniş insanın direniş gücünü artırır. Maddi ve manevi mikroplarla mücadelede insana direnme gücü veren oruç insanı bir çok bela ve musibetlerden korur.

Resuli Ekrem buyurur ki: ‘Herhangi biri senin nefsine dokunacak bir söz veya hakarette bulunursa sen ona selam ben oruçluyum diye cevap verecek olursan sana cennet vacib olur.’

Peygamberin bu eğitici ve ahlaki önerisi kitaplar dolusu manayı taşımaktadır. Bilindiği gibi insanı en çok etkiliyen ve nefsine dokunan karşıdakinin menfi söz ve davranışlarıdır; bir çok bela ve musibet ve hatta kan dökmeye kadar götüre bilen bilinçsiz ve cahilane hareketler onarılması mümkün olmayan bela ve musibetler açar insanın başına, bu nedenledir ki Peyğamber oruçla önlemeyi tavsiye eder ve bu sözüyle bela ve musibetin önüne set oluşturmakta. Aynı zamanda kendini bilmeyen cahillere karşı nasıl davranılacağını öğretmekte insanlığa!

  • Oruç sabırsızlığı tedavi eden en güzel bir ameldir. Çünkü sabırsızlık her türlü bela ve musibete kapı açar ve büyük felaketlerle karşı karşıya kalır. Manevi yönden insanı onaran orucun en büyük kazanımı sabrı öğretmesidir; zira sabır insanın iç ve dış dünyasından gelecek olan tahriklere karşı sabırla karşı durarak kendini koruma altına almış olur.
  • Oruç insanı boş ve değersiz konuşmalardan korur. İnsanının maddi ve manevi değerlerine en çok zarar veren hastalıklardan biride yersiz ve değersiz konuşmalardır. Bu nedenle insanın bu hastalıklardan kurtula bilmesi için Allah Ramazan ayında oruç tutmayı mümin kullarına farz kılmıştır.

İmam sadık(a.s) Resuli Ekremden(s.a.a)  şöyle nakleder:

Her kim susarak( yani onun manevi değerlerine zarar verecek konuşmalardan kendini korursa) orucunu tutarda kulağını, gözünü dilini ve sayır azalarını korursa İbrahim (a.s) la birlikte olur.

Değersiz ve kıymeti olmayan sözler hakkında şöyle buyurur. ‘Beş şey vardır ki oruçlunun orucunu abdestlinin abdestini manen bozar. Yalan konuşmak, gıybet etmek, söz taşımak (dedikodu yapmak başkalarını çekiştirmek) şehvetle bakmak ve yalan yere yemin etmek.

Bu ve buna benzer değersiz ve faydasız konuşmalar genelde ruhi hastalıklı olan kişilered görülür, bunlar için en güzel tedavi Allah için tutula oruç’tur.

  • Ramazan ayında beşeriyetin hidayeti için indirilmiş olan Kur’ani Kerim, en çok okunması bu ayda istenilmektedir. Kur’anın okunması ve onunla amel edilmesi insanın iç ve dış dünyasını dizayn eder temiz bir yaşamı insan hayatına sunar. Temiz bir hayat ve yaşam insana mutluluk getirir; mutlu bir insan madden ve manen insan değerlerine zarar verecek hastalıklardan korur ve arındırır.
  • Orucun farz kılınmasındaki en önemli hikmetlerden biri, insanın fıtratındaki nurun korunmasıdır. Her ibadetin nurun korunmasında bir görevi vardır, nurun korunmasında orucun yüklenmiş olduğu görev azim, kararlılık, mücadele, direniş ve sabırla mukavemet etme öğretisini kazandırır insana; çünkü nurun üç tane azgın düşmanı vardır, önce insanın kendi dünyasında yer almış olan nefistir, ikincisi iblistir üçüncüsü ise insanların şeytanlarıdır, bu üç düşmana karşı sabırla, siyasi bir bilinçle mücadele yapma azmini öğretmektedir insana. Azgın nefsin ve iblisin karşısında nurunu koryacak ve mukavemet gösterecek olan ibadetler arasında Allah için tutulan oruç gelmektedir.
  • -İnsanın gerçek değeri olan ve her insanda var olan hakikat nuru, iç ve dış tehlikelere karşı korunması için farz kılınmış ilahi vecibelerden biri de oruçtur. Buna binaendir ki oruç, maddi ve manevi tedavi için yazılmış ilahi reçetelerden biridir. Her insanda var olan hakikat nuru, korunma altına alınmadığı taktirde iç hastalıklar ve dıştan gelen acı ve incitici virüslar nurun aydınlatıcı çehresini karartır ve bir çok hastalıklara zemin hazırlamış olur. Buna binaen Oruç, insanın nurani ve manevi değerlerine zarar verecek salgın hastalıkların önüne geçer ve en güzel şekilde tedavi eder.
  • Orucun sosyal hayatta insanlarla diyaloğun sağlanmasında çok ciddi ve yapıcı rolu vardır. İnsanlar arasında maddi ve manevi irtibatın sağlanması halinde ruhi bir olgunluk, nezaket ve samimiyeti geliştiren üstün bir ahlaki olgunluğunu kazandırır oruç insana, aynı zamanda zengin fakir arasında ülfet ve yardımlaşmayı sağlar insan olanların arasında!

Şeytanın insan hayatından kovulabilmesi, nefsin terbiye edilmesinde önemli bir rol oynayan oruç Peyğamberi Ekremin dilinde şöyle haber verilmektedir.

'Oruç şeytanın yüzünü siyahlaştırır, sadaka belini kırar, Allah için sevmek ve güzel amellerde bulunmak onun irtibatını keser, çokça istiğfarda bulunmak onun kalbini keser'.

Hakikaten oruç tutan, Rabbisinin emrine lebbeyk diyen, Allah’ın rızasından başka bir şey düşünmeyen, yüce ahlaki değerlere sahip olan, batıldan tamamı ile arınmış yüce islami değerlerle üstün bir ahlaka sahip olan, şeytani siyasetlerden arınmış velayet çizgisinde hareket edenlerin tuttuğu oruç şeytanın yüzünü siyahlaştırır; yoksa açlıktan başka birşey olmaz!

Resuli Ekremin şu hadisi ile noktalayalım: "Herhangi biri senin nefsine dokunacak bir söz veya devranışta bulunursa sen ona selam ben oruçluyum der cevap verecek olursa cennet sana vacip olur."

Hadisi şerifin üzerinde düşünmenizi istiyorum!

 

Muhammed Avci



Yeni yorum ekle