Biden için “bunamış” diyorlar

Çar, 28/07/2021 - 06:44

Amerikalılar 250 yıldan daha kısa bir ABD tarihinin ilk kadın başkanını görecekler mi? 79 yaşındaki ABD başkanı Joe Biden'in zihinsel çöküşünün ciddileştiğine ilişkin kanıtlar artarken, siyasi çevrelerde yardımcısı Kamala Harris'in yerini alacağına dair söylentiler dolaşıyor. Biden'ın bilinc durumu son haftalarda o kadar karmaşıktı ki, onun gafları ve hataları popüler medyanın konusu haline geldi ve Amerikan Demokratları ve Liberallerinin en önemli uluslararası kanalı CNN bile bunu defalarca açıkça dile getirdi.  

Welayet News Yaklaşık iki hafta önce, Biden'ın ABD askerinin Afganistan'dan çekilmesi konusundaki basın toplantısında yaptığı skandalın ardından, CNN güvenlik analisti Peter Bergen, yaşlı başkana karşı nezaketi bir tarafa bıraktı ve Trump dönemi politikasının devamından başka bir şey olmayan aptal dış politikasına saldırmakla kalmadı, aynı zamanda Biden'ın en kötü konuşması hakkında, bu konuşmanın yanlış iddialar ve utanç verici hatalarla dolu olduğunu açıkça yazdı.

Bundan kısa bir süre önce, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak ilk yurtdışı ziyareti sırasında Biden, Birleşik Krallık'taki G7 zirvesinde çeşitli otorumlarda dikkatli olmaması, yanlış isimler ve ifadeler kullanması ve diğer ülkelerin şahsiyetlerinin adını unutması nedeniyle medyanın ve Beyaz Saray’daki halefinin alzheimer hastalığına açıkça değinen Donald Trump’ın alay konusu olmuştu. Daha önce de Suriye ve Libya ülkelerinin isimlerini defalarca yanlış ifade etmiş veya kendi Savunma Bakanı General Lloyd Austin'in adını unutmuştu. Böylece Beyaz Saray medya ekibinin başını ağırtmış, onları yerin dibine sokmuş ve hatta başkanın basın toplantılarında yayınlanan metinlerine müdahale etmelerine neden olmuştu. Kamuoyunun dikkatine çeken Biden'ın diğer bif gafı da yakın zamanda, 150 yıldır Kongre üyesi olduğunu iddia ettiğinde yaşandı ki, aslında kastı  15 yıldı!

Biden'ın gaflarının en son örneği, geçen Çarşamba gecesi yaşandı ve kendisinin hamisi olan CNN'in sunucusu tarafından alay konusu oldu. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, genel aşı eleştirmenlerini sorgulamak istediğinde, farkında olmadan, ilk (Amerikan) insanının aya ayak basmasını sorgulayan atasözünü kullandı!

Yaşlı Amerikan başkanın görevden alınmasını destekleyenler, 1967 ABD Anayasası Değişikliğinin 25. Maddesine atıfta bulunuyorlar. Bu madde, başkanının selahiyetten yoksun olduğunun teşhis edilmesi halinde görevden alınması sürecinin önü açıyor.

Bu arada, Temsilciler Meclisi'ne giren eski Beyaz Saray doktoru, milletvekilleri arasında bir kampanya başlatarak Biden'ın özellikle ruh sağlığı konusunda kapsamlı sağlık testlerinin yapılması için çağrıda bulundu.

Obama ve Trump döneminde Beyaz Saray doktoru olarak görev yapan Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi  Temsilcisi Rani Jackson, son haftalarda yaptığı birden fazla açıklamada mevcut başkanın ciddi bunama hastalığından muzdarip olduğunu ve dört yıllık görev süresinin bitiminden önce istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Jackson, Kongre'deki diğer 13 Cumhuriyetçi milletvekili ile birlikte Biden'a kapsamlı sağlık testleri çağrısında bulundu. Başkanın açığa çıkan bilinc sorunu göz önüne alındığında, bu testlerin yapılmasına yanaşmazsa, 25. madde kapsamındaki yetkinliği hakkında bir karar verilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Jackson, geçen hafta cumhuriyetçilerin destekçisi Fox News'te liberal medyanın Başkan Trump'tan yüksek beklentilerini ve zihinsel olarak sağlıklı bir kişinin Amerikan kuvvetlerinin başkomutanı olması gerektiğini dile getirerek, “Biden ciddi bir sorunla karşı karşıya ve durumu daha da kötüleşecek. Bu artık bir utanç değil. Kafası karışmış ve kaybolmuş görünüyor. Nadiren bağdaşık ve eksiksiz bir cümle söyleyebilir. Biden kapsamlı bir deney yapmalı ve sonuçları yayınlamalı” demişti.

Beyaz Saray, siyasi baskıların ardından geçen ay, Biden'ın önümüzdeki aylarda selefi Trump'ın  test edildiği tarihe denk gelen günlerde fiziksel testlerden geçeceğini duyurdu. Ancak Jackson, Biden'ın Trump'ın başkanlığı sırasında yüksek bir puanla geçtiğine inandığı "mocha" (Montreal Bilişsel Değerlendirme) adlı testten geçmesi gerektiğine inanıyor.

Jackson ayrıca, Biden'ın bir muhabirin ABD polisi hakkındaki sorusunu yanıtlamaktan kaçmasının ardından bu Cumartesi Biden'ın kötü durumu hakkında bir dizi tweet atarak, “Biden tümden kaybolmuş!” diye yazdı. Jackson ve onu destekleyenlerin üslubu, Biden'ın görevden alınması meselesinin ciddi olduğunu gösteriyor.

Eski Başkan Kennedy Suikasti’nin ardından onun halefi hakkında Kongre’nin onayladığı ABD Anayasası'ndaki bir değişikliğe göre, Biden'ın istifa etmesi veya selahiyetinin ihraz edilmemesi durumunda şu anki Biden Yardımcısı Kamala Harris, geçici başkanlık için en önemli seçenek olacak. İlginç olan ise, Biden’ın defalarca yanlışlıkla yardımcısına "başkan" diye hitap etmesidir. Böylece, olgunlaşmamış ve makbul olmayan bir politikacıyı Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk kadın başkanına dönüştürecek ki bu ise, Trump gibi ABD'deki anti-feminist Cumhuriyetçilerden ve muhafazakarlardan kesinlikle güçlü bir tepki alacak bir konu.

Biden'dan memnuniyet en düşük seviyede

Bu arada, yeni bir anketin sonuçları, ABD Başkanı Joe Biden'ın performansından duyulan memnuniyetin Temmuz ayına kıyasla %6 düşerek %50'ye düştüğünü gösteriyor ki bu, Beyaz Saray'a gelişinden bu yana onun için en kötü sonuç.

Gallup anket enstitüsü tarafından yürütülen ve sonuçları Cuma günü yayınlanan anket, katılımcıların yüzde 45'inin Biden'ın performansından memnun olmadığını ve yüzde 5'inin ise bu konuda bir fikrinin olmadığını söylediğini gösteriyor. Anket, ABD ekonomisinin korona salgını nedeniyle durduğu, aşılama oranlarının yavaşladığı ve korona vaka sayısının arttığı bir zamanda yapıldı. Ancak, bazı ekonomik göstergeler iyileşmeye devam ediyor; işsizlik düşüyor ve hisse senedi endeksleri de iyi durumda.

Yine de Gallup web sitesi, Biden döneminde ABD’deki durumu açıklamak için vatandaşların yakıt ve diğer mallar için daha fazla ödediğini yazıyor. Joe Biden, programlarını iki partili bir şekilde ilerletmek için verdiği sözü henüz tam olarak yerine getirmedi. 

Bu ankette gözlemlenen bir diğer model, Biden'ın performansını tahmin etmede parti görüşünün baskın olmasıdır. Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 12'si cumhurbaşkanının performansından memnun olduklarını söyledi. Demokratlar arasında ise bu rakam yüzde 90'dır. Bununla birlikte, kendini bağımsız olarak görenlerin %50'den azı (%48) onun performansını kabul edilebilir bulmaktadır. Anket 6-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Trump: Amerika yıkılıyor, 2020 seçimleri bir rezil etti!

ABD’nin eski haydut başkanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin çöküşünü öngörerek, 2020 seçimlerine karşı en keskin tavırlar aldı ve bu seçimleri en utanç verici ve yozlaşmış seçimler olarak nitelendirdi.

Donald Trump, Beyaz Saray'ı rakibi Joe Biden'a devrettiği geçen yılki başkanlık seçimlerinden dokuz ay sonra Cumhuriyetçi Parti lideri olarak Arizona kampanya turuna devam ederek 2020 seçimlerini en sert ithamlarla hedef aldı. Trump, bu hafta Cumartesi günü Arizona eyaletinin merkezindeki Federal Tiyatro salonunda, “Seçimlerimizi koruma yürüyüşü” adı altında taraftarlarının bir araya geldiği toplantıda, 2020 ABD başkanlık seçimlerinde daha önceki yolsuzluk iddialarını yinelemekle kalmadı, bilakis bunun çok ötesine gitti. Trump, burada yaptığı konuşmada, geçen yılki seçimde Arizona'nın yerel oy sandıklarından birinin iptaline yol açan yeniden sayıma atıfta bulunarak, "2020 seçimleri en utanç verici ve en yoz seçimlerdi ve bir rezaletti" dedi. Trump daha sonra, büyük ölçüde "dönüm noktası eylemi" hareketinden olan muhafazakar destekçilerine seslenerek, “Ülkemiz yok oluyor” diye bağırdı.

Trump ve seçim merkezi, geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şimdiye kadar çeşitli mahkemelerde 50'den fazla dava açtı. Bu seçimlerde 158 milyon seçmenden 81 milyonu Biden'a oy verdi.

Bu, eski ABD başkanının mevcut Demokratik yönetimin tüm politikalarını sorgulamasına bir girişti. Trump, Biden yönetiminin enerji politikasını bağımsızlıktan yoksun olarak nitelendirdi ve Washington'ın petrol üretimini azaltmak için OPEC ve Rusya ile görüşmelerini sorgulayarak, "Çok fazla petrolümüz vardı, bununla ne tür bir halt işleyeceğimizi bilmiyorduk" dedi.

Daha sonra Biden yönetiminin, “Nord Stream 2” gaz boru hattı olarak bilinen Rus-Alman projesi karşısında geri adım atmasından yakındı.

Daha sonra ABD'de şiddet ve suçtaki artışa işaret ederek "Chicago'da her hafta yüzlerce insan vuruluyor ve şehir herhangi bir savaş bölgesinden daha kötü" diyen Cumhuriyetçi haydut lider, polis bütçelerinin azaltılması ve yürütme güçlerinin zayıflatılmasının durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Trump, şöyle dedi: “Komünist bir ülke olmaya doğru gidiyoruz ve mevcut Amerikan yönetimi, diğer ülkelerin ABD'yi yönetmesine ve yasaklamasına izin veriyor. Sosyalizmin ötesine geçtik. Konuşabileceğin bir basının olmadığında komünist bir ülke böyle kurulur. Birkaç harika kanal dışında, bir basınımız yok. Sesimiz yok. Sadece benim bir sesim var, yüksek bir rütbem olduğu için”.

Trump, Demokratları son seçimde kaybedenler olarak nitelendirerek, "Joe Biden ve aşırı demokratlar ülkemizi mahvediyor" dedi.

Son olarak, eski ABD başkanı, Biden'ın sığınmacıların kabulünü kolaylaştırma politikasını eleştirdi ve şunları söyledi: ”Yasadışı sığınmacı seli şehirlerimizin omuzunda ağır bir yük haline geldi. Onların sayısı oldukça fazla. Birçoğu İngilizce konuşamıyor. Ülkemiz bunları kabul edecek kaynaklara sahip değil, sistemimiz çöküyor. Onları kabul edecek gücünüz yok”.

Çev: Mehmet Gönül - Welayetnews

Tags: 


Yeni yorum ekle