Türkiye'nin Suriye topraklarında askeri operasyonlara devam etme ısrarı

Sa, 27/07/2021 - 14:26

Suriye'deki tekfirci ve terörist hareketlerin yenilgisine rağmen, Ankara yetkilileri Suriye topraklarında askeri varlıkları konusunda ısrar etmeye devam ediyor.

Welayet News - Bu bağlamda Türkiye Savunma Bakanlığı bir bildiri yayınlayarak Suriye topraklarında askeri operasyonların devam edeceğini vurguladı.
Türkiye Savunma Bakanlığının bildirisinde, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de silahlı güçlere ve Ankara hükümetine muhalif Kürt milislere yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatının devam edeceği"  belirtildi.
Türkiye savunma Bakanlığının en son bildirisi aslında Ankara yetkililerinin Suriye topraklarından çekilme niyetinde olmadıklarını gösteriyor.  Aslında Şam yönetimi ve Suriye halkı,  ya daha üstün askeri bir güç ile Türk askerlerini kendi topraklarından atmalı veya bu konuyu uluslararası toplum ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi baskı kurumlarında gündeme getirerek bitirmelidir. Bu arada terörist grupları, özellikle IŞİD teröristlerinin, aylardır Suriye ve hatta Irak'ın toprak coğrafyasında etkinliğini kaybetmiş olduğunu da unutmamak gerekir.
Bundan önce birçok bölgesel ve küresel siyasi çevreler Türkiye yetkililerinin Suriye topraklarında askeri varlık çabalarını, IŞİD terörist grubunun canlandırılması ile ilgili değerlendiriyorlardı.  Fakat şimdi yapılan birçok yorum, Recep Tayyip Erdoğan hükümetindeki yetkililerin, Rusya'ya karşı savaşta IŞİD terör hareketinin üyelerini kullanmaya çalıştığı yönündedir.  Örneğin tanınan Arap siyaset uzmanı "David el-Henan şöyle diyor:
"Türkiye milli istihbarat Teşkilatı MİT, yakın gelecekte Suriye'nin İdlib vilayetinde asker alımı ve doğu Ukrayna'ya sevki için yeni çalışmaları gündeme aldı. Suriye merkezli en az 7 bin paralı askerin Türkiye tarafından Ukrayna'ya nakledilmesi bekleniyor" dedi.
Bu yüzden görünen o ki Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye topraklarında çeşitli operasyonlar gerçekleştirmekle IŞİD teröristlerini kendi çıkarları doğrultusunda ihya etmek için  her türlü çabayı gerçekleştiriyor. 
Bu bağlamda Suriye'nin kuzeyinde Ayn İsa kampı gibi Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki hapishanelerinde terör grupları üyelerini kaçırmak, Ankara yönetiminin hedefleri arasında yer alıyor.
Ayn İsa kampı yakınlarında yer alan Türkiye askeri üsleri iki ülkenin ortak sınırından yaklaşık 35 kilometre mesafede.  Söz konusu kamp daha önce aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin IŞİD'lının  bulunduğu mekandır.  Ancak, Türk askeri operasyonlarının yürütülmesi ve Ankara yetkililerinin hareketleri ile son birkaç yılda bir çokları Suriye'den kaçmayı başardılar.
Aslında Suriye'de iç kriz ve ülke askeri güçlerinin terör grupları ile çatışmalarını başlaması ardından Ankara yönetimi oluşan şartları suiistimal ederek, Suriye topraklarında muhalif Kürt grupları bastırma bahanesi ile illegal askeri operasyonlar başlattı.  Tabii ki Türkiye ordusunun Kuzey Suriye'ye saldırısı Suriye halkı ve hükümeti ayrıca dünya toplumunun kınaması ile karşılaştı.
Görünen o ki Türkiye yetkilileri Amerika ve diğer bazı batılı sultacı güçleri ile  perde arkasında vardığı anlaşma doğrultusunda Suriye topraklarını işgal etmeye devam ediyor.  Fakat tecrübenin gösterdiği gibi hiçbir ülke, diğer ülkeyi işgal ederek kendi sultasını kuramaz.  Amerika'nın Vietnam'daki yenilgisi ve Arabistan liderliğindeki saldırgan koalisyonun Yemen'de aldığı yenilgi ise bu siyasetin en bariz örnekleridir.

ParsToday



Yeni yorum ekle