Biden: ABD'nin Irak'taki askeri misyonu bu yıl sonunda sona erecek

Sa, 27/07/2021 - 06:46

ABD Başkanı Pazartesi günü, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Irak'ta konuşlu ABD terörist birliklerinin muharebe güçlerinin bu yılın sonuna kadar Irak'tan çekileceğini duyurdu.

Welayet News - Joe Biden bu toplantıda, ABD'nin Irak'taki tek rolünün Irak ordusunun  eğitimine yardımcı olmak ve terör örgütü IŞİD ile mücadele etmek olacağını iddia etti.

Oval Ofis'te gerçekleşen görüşmede Biden, Kazımi ile uzun süredir tanıştıklarını belirterek, "Benim yönetimim iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye kararlı." diye konuştu.

Biden, yıl sonuna kadar Irak'ta ne kadar ABD askerinin kalacağı şeklindeki bir soruya, "Irak'ta işlerin iyi gittiğine inanıyorum. Bu durumda Irak'taki rolümüz, gerektiğinde hazır bulunmak, eğitimlere devam etmek, yardımlar yapmak, ortaya çıktığında DEAŞ ile başa çıkmak şeklinde olacak ama yıl sonuna kadar muharip görevde kalmayacağız." şeklinde cevap verdi.

Kazımi, Irak halkının şu an her zamankinden daha da güçlü olduğunu kaydederek, ABD'de 3 gün kalacağı ve Kongre üyeleri ile de temaslarda bulunacağı bilgisini paylaştı.

ABD'ye  hareket etmeden önce Kazımi, terör örgütü DEAŞ ile mücadele için ABD'li askerlerin Irak'taki varlığına ihtiyaç kalmadığını belirtmişti.

Kazımi, yabancı askerlerin ne zaman çekilmesi gerektiğine sorusuna da "Güçlerimizin DEAŞ'a karşı savaşması ve bunun hazırlığı için özel bir zaman dilimine ihtiyacı var ve bu da Washington'da yapacağımız müzakerelere bağlı." şeklinde konuşmuştu.

ABD, 2020 sonu itibarıyla Irak'taki asker sayısını 2 bin 500'e indirdiğini duyurmuştu. ABD askerleri Irak'ın batısındaki Ayn'ül Esad Askeri Üssü ve Erbil'deki Uluslararası Havalimanı'nda konuşlanmaya devam ediyor.



Yeni yorum ekle