Suriye: Batılı ülkeler, mültecilerin dönmesine engel oluyor

Pt, 26/07/2021 - 18:46

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Batılı ülkelerin Suriyeli mültecilerin geri dönme konusunu siyasilleştirdiğini ve bu bağlamda engel yarattığını kaydetti.

Welayet News - Büyük bir Rus heyetinin katılımıyla, Suriye-Rus ortak toplantısı, Şam’daki Konferans Sarayı’nda Suriyeli mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin dönüşüne ilişkin uluslararası konferansın çalışmalarını takip etmek için bugün başladı.

Toplantıda konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Mikdat, Batılı ülkelerin bu tür girişimlerinin arkasında siyasi hedefler güttüğünü ve devam etmesinin BM sözleşmesi ve hedeflerine aykırı olduğunu belirtti.

Suriye-Rusya Bakanlar Koordinasyon Komitesi başkanı, geçici hükümette Yerel Yönetim ve Çevre Bakanı, toplantının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, geçen yılın sonunda Uluslararası Mültecilerin Dönüşü Konferansı’nın sonuçlarını takip etmeye geldiğini söyledi.

Öte yandan, Rusya Federasyonu Ortak Bakanlar Koordinasyon Organı başkanı ve Ulusal Savunma Yönetim Merkezi başkanı General Mikhail Mizintsev açıklamasında, geri dönen Suriyelilerin tıbbi bakım, gıda ve diğer yardımı sağlandığını ve en kısa sürede seçtikleri ikamet yerlerine ulaştırılmakta, iş ve eğitim olanakları güvence altına alındığını belirtti.

Geçici hükümetteki Dışişleri ve Gurbetçiler Bakan Yardımcısı Ayman Sosan bulunduğu açıklamada ise, ülke içinde yerinden edilmiş on binlerce kişinin şehir ve köylerindeki evlerine geri döndüğünü teyit etti. Sosan, mültecilerin dönüşüne ilişkin uluslararası konferansın Kasım 2020’de Şam’da düzenlenmesinden bu yana devletin aldığı önlemler sonucunda binlerce kişi Suriye dışından geri döndüğüne işaret etti.

Sosan, Suriye’ye düşman olan bazı ülkelerin yerinden edilmiş ahalilerimizin geri dönüşünü engellemek ve onların acılarını kendi düşman gündemlerine hizmet etmek için kullanmaya devam etmesinin, uluslararası insancıl hukuk ve İnsan Hakları Şartı’nın açık bir ihlali oluşturduğuna dikkat çekti.

Sosan ayrıca, vatanın değerli yerlerinin acımasız Amerikan ve Türk işgalleri, yasadışı tek taraflı zorlayıcı önlemler ve yeniden yapılanma sürecini engelleme girişimlerinin, Suriye düşmanlarının mültecilerin geri dönüşünü engelleme politikalarının bir devamı olduğuna dikkat çekti.

 

 

Tags: 


Yeni yorum ekle