General Süleymani suikastı ABD için daha fazla soruna neden oldu

Pt, 26/07/2021 - 13:55

ABD'nin İran Özel Temsilcisi, "azami baskı kampanyası" adlı politikanın "talihsiz başarısızlığını" itiraf ederek, General Süleymani suikastının ABD'nin bölgedeki sorunlarını artırdığını belirtti.

Welayet News - Amerika hükümetinin İran özel temsilcisi Robert Malley bir röportajda, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'ye yönelik suikastın bölgedeki ABD sorunlarını artırdığını itiraf etti.

Robert Malley, haber kanalı MSNBC'nin ünlü sunucusu Mehdi Hasan'a verdiği röportajda, Amerikalı politikacıların General Süleymani'nin tasfiye edilmesine karşı olmadıklarını, ancak böyle bir girişimin ABD'yi daha güvenli hale getirmeye ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olmadığını belirtti.

İran halkının General Süleymani'nin ABD içinde tamamen siyasi nedenlerle suikasta maruz kalmasından ötürü öfkelenmeye hakkı olup olmadığına dair bir soruya ise Malley, “eski yönetimin maksimum baskı kampanyası başlatarak ve General Süleymani’ye suikast yaparak  ABD' yi daha güvenli hale getirme politikası bir yere varamadı” şeklinde yanıt verdi.

Malley, şöyle dedi: “Bence kızmakta haklı olan Amerikan halkıdır, çünkü Amerika Birleşik Devletleri'nin daha güvenli hale getirmek için tasarlanmış veya Amerikan halkını daha güvenli hale getirme iddiasında olan bir politikanın üç yıl sonra geldiği yer bellidir: Amerika daha az güvenli, çünkü İran daha pahalı bir nükleer programa sahip ve bölgedeki faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Bunlar tam olarak Trump yönetiminin karşı çıkacağını söylediği şeyler.”

 “Bu nedenle asıl meselenin Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili fikrimi bilmek olduğunu düşünmüyorum, çünkü hepimiz bu konuda hemfikiriz” diyen Amerika İran Özel Temsilcisi, devamla şöyle dedi: “Asıl mesele, Süleymani suikastının ABD'yi güvenli hale getirip getirmediğidir. Bunun hükmünün net olduğunu bir kez daha belirteyim. Bu girişim gerginlikleri azaltmak yerine sadece daha fazla sorun yarattı.”

Robert Malley, açıklamalarının başka bir bölümünde Donald Trump’ın başkanlığı döneminde İran’a karşı devreye sokulan ‘maksimun baskı kampanyası’ adlı politikanın ‘talihsiz başarısızlığını’ itiraf ederek, ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu ileri sürdü.

Malley şöyle dedi: “Bakınız, Başkan Biden'ın sona erdirmeye karar verdiği bir durumu miras aldık. Trump yönetiminin İran üzerindeki azami baskı politikası esef verici bir şekilde başarısız oldu ve ABD'nin çıkarlarına zarar verdi.”

İran İslam Cumhuriyeti'nin azami baskı politikasının ardından bölgedeki faaliyetlerini yoğunlaştırdığını ve nükleer programını hızlandırdığını belirten Malley, “Oysa Trump yönetiminin politikası bu tür gelişmeleri engelleyecekti” dedi.



Yeni yorum ekle