Tunus'ta darbe girişimi 'Başbakan ve Meclis Başkanı görevden alındı'

Pt, 26/07/2021 - 06:39

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini duyurdu.

Welayet News - Said, ayrıca Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını da duyurdu.

Tunus'ta yaşananların sivil bir darbe olduğu belirtilirken, başbakanın nerede olduğuna dair bir bilginin olmadığı, bir iddiaya göre Cumhurbaşkanlığı binasında alıkonulduğu tahmin ediliyor. Bu arada Tunus halkının bu karar sonrası sokaklara çıkarak protesto gösterilerine başladığı gelen haberler arasında.

Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, Meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararları nedeniyle Cumhurbaşkanı Kays Said'i darbe yapmakla suçladı.

El Cezire televizyonuna değerlendirmede bulunan Tunus Meclisindeki en büyük partinin lideri Gannuşi, cumhurbaşkanının aldığı kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor." dedi.

Gannuşi, Said'in kararları üzerine, "Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Said'in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazı kararlar alacağını paylaştığını ancak bunların içeriğine vakıf olmadığını belirten Gannuşi, söz konusu kararların geçersiz olduğunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Tunus'ta Nahda Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Nureddin el-Buheyri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları, "anayasaya ve meşruiyete karşı darbe" olarak nitelendirdi.

Said'in, Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi'yi görevden almasına ve Meclisin yetkilerini dondurmasına tepki gösterdi.

Buheyri, alınan kararları "anayasaya ve meşruiyete karşı darbe" olarak nitelendirdi.

Tunus'taki darbe,  dün Tunus'ta sağlık ve siyasi durumu protesto etmek için yüzlerce kişinin gösteri yaptığı sırada geldi.

Pazar sabahı itibarıyla Tunus başkentinin ana caddelerine çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı ve Tunus'un ana caddelerine çok sayıda güvenlik gücü konuşlandırıldı.

Bu arada Fransız Le Monde Afrika, sitesinde Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) Tunus İçişleri Bakanı Lütfi Brahem ile birlikte bir hükümet darbesi planladığını yazdı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararlarına tepki gösterdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle