Irak'ta Süreç Nasıl Gelişti?; Güvensizlik Bilmecesi

Cu, 23/07/2021 - 16:01

Irak son üç haftada birkaç önemli güvenlik olayına tanıklık etti. Bunların en yenilerinden biri de Bağdat'ın Doğusunda Sadr yerleşim alanında Pazartesi günü yaşanan patlamaydı.

Welayet News  - Bu bağlamda saldırgan Amerika Birleşik Devletleri savaş uçakları Irak halk gönüllü güçleri direniş güçlerinin kollarından Haşd Şabi'nin Suriye ve Irak sınırındaki bölgelerde bulunan mevzilerini bombardıman etti. Bu askeri saldırıda 4 Haşd Şabi gücü şehit düştü ve bir kaç Haşd Şabi mensubu ağır bir şekilde yaralandı.   Amerikan makamları ise  bu cinayeti izah etmek adına  Haşd Şabi'ye yönelik askeri saldırının  gerçekte nefsi müdafaa olduğunu iddia etti.

12 Temmuz'da Zikar eyaletinin başkenti Nasiriye'deki el-Hüseyin Hastanesi'nde çıkan yangında 124 kişi hayatını kaybetti ve onlarca kişi yaralandı. 19 Temmuz Pazartesi akşamı, Bağdat'ın doğusundaki Sadr bölgesinde meydana gelen patlamada ise 35 kişi hayatını kaybetti ve 60 kişi de yaralandı. Yaklaşık üç hafta önce Bağdat'ın Sadr yerleşim bölgesinde el-Mahabas Çarşısı'nda meydana gelen patlamada 15 kişi yaralamıştı. Ayrıca, önceden planlanmış elektrik direklerindeki trafolarının patlatılması da son haftalarda Irak'ta bir başka güvenlik sorunu haline geldi.

Bu güvensizlikler birkaç önemli nokta içermektedir.

İlk önemli nokta güvenlik gelişmelerini ve bunların birlikteliğini gözlemleyerek bu olayların maksatlı ve planlı olduğunun kesin olmasıdır. Bu gelişmelerin planlı olmasının işaretlerinden biri de sivillerin hedef alınmasıdır. El-Hüseyin Hastanesi ve Sadr yerleşim alanındaki patlamanın kurbanlarının tamamı Iraklı sivillerdi.

Bir diğer dikkat çeken nokta da, Sadr yerleşim alanı patlamasının yanı sıra elektrik trafolarının patlatılmasının da sorumluluğunu IŞİD terör örgütünün üstlenmiş olmasıdır. Ancak bu patlamaların meydana gelmesinde bazı iç unsurların ve yabancı aşırılık yanlılarının rolü oldukça aşikardır. Bu durum amaçlı ve organizasyonlu bir sürecin başladığının işaretidir. Bu güvensizlikler bu organize saldırılar ve girişimler çerçevesindedir.

Dikkat çeken üçüncü konu ise IŞİD'in bu patlamaları gerçekleştirerek ve Irak'ı güvensiz hale getirerek Irak'taki kayıplarını telafi etmeye çalışmasıdır. Irak Ordusu ve halk güçleri-Haşd Şabi, son aylarda IŞİD terör örgütüne ağır bir darbe vurmuştur. Irak Silahlı Kuvvetleri komutanı ve Başbakan Mustafa el-Kazımi, Sadr yerleşim alanında meydana gelen patlamaya tepki olarak şunları söylemişti: "Çağın Havariçleri ve terörizmi, bizim kahraman silahlı güçlerimizden aldıkları darbeler ve yenilgiler sonucu  sivil ve günahsız insanları tam korkaklar gibi  katliam etme gibi kalleş bir yönteme başvurdular. "

Dördüncü önemli husus, Irak'ta sağlık ocaklarında ve sivil mekanlarda elektrik direklerini patlatmanın asıl amacının bu ülkede genel bir kaos yaratmaktır. Teröristler ve onların yerli ve yabancı destekçileri, özellikle Irak'ın parlamento seçimlerinin eşiğinde olması ve 10 Ekim'de yapılacak Parlamento seçimleri nedeniyle, geniş çaplı bir güvensizlik yaratarak Irak halkını yeniden sokaklara çekmeye ve siyaset ve güvenlik sahnesini karıştırmaya çalışıyorlar. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ise, "Suçlular umutsuz çabalarıyla kaosa neden olmak istiyorlar" dedi.

Göze çarpan bir başka nokta ise son haftalardaki güvensizlikler ve sivillerin kurban olmasının , Irak'taki hükümetin zayıf olduğunu göstermesi ve bu zayıflığın, son zamanlardaki güvensizlik karşısında hükümetin pasif kalmasına yol açmasıdır.  Irak hükümetinin bu güvensizliklere tepkisi şimdiye kadar soruşturma yürütmek ve birkaç soruşturma komitesi oluşturmakla sınırlı kaldı. Seçim konusuyla meşgul olmak da bir başka pasifliğin nedenidir.  Dolayısıyla Irak'ta bu güvensizliklerin devam etmesi beklenebilir.

Parstoday

Tags: 


Yeni yorum ekle