İngiltere Suriye'yi Devirmek İçin 350 milyon Paund’dan Fazla Fon Ayırdı

Per, 22/07/2021 - 09:09

Bir İngiliz haber sitesi, İngiliz hükümetinin son yıllarda Suriye hükümetini devirmek için en az 350 milyon Paund harcadığını ortaya çıkardı.

Welayet News  - Bir İngiliz haber sitesi, bu ülkenin hükümetinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini devirmek için geçtiğimiz yıllar boyunca en az 350 milyon Paund harcadığını ortaya çıkardı. Bu, Suriye'de Batı yanlısı bir hükümet kurmak için bu ülke tarafından harcanan maliyetin sadece bir kısmıdır.

2019 yılında Matt Kennard ve Mark Curtis tarafından kurulan bir araştırmacı gazetecilik web sitesi olan Declassified UK, bu haberi salı günü yayınladı.

Bu haber sitesi şunları yazdı: İngiliz hükümeti, Suriye'de, İngiltere'nin "ılımlı" silahlı gruplar olarak adlandırdığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetiyle savaşan çok sayıda militan grubu destekledi.’

Bu projeler, Whitehall Çatışma, İstikrar ve Güvenlik Fonu (CSSF) adlı bir fon tarafından finanse edilmektedir.

Bahsedilen bu fon, programlarına yapılan harcamaların ayrıntılarını vermiyor, ancak Declassified UK web sitesi, İngiliz hükümetinin son beş yılda Suriye muhalefetini desteklemek için 13 projeyi finanse ettiğini gösteren bilgiler elde etti.

İngiliz hükümeti Suriye'de hangi gruplara yardım ettiğini açıklamadı ancak Declassified UK web sitesi, Beşar Esad'a karşı savaşan grupların büyük bir bölümünün aşırılık yanlısı gruplar olduğunu, Suriye muhalefetinin ise huzursuzlukların başlangıcından bu yana kendi aralarında personel ve askeri teçhizat değiş tokuşu yaptığını yazdı.

Declassified UK web sitesi ayrıca şunları yazdı: ‘Belgeler, İngilizlerin yardımının son yıllarda terörist ve aşırılık yanlısı grupların bulunduğu bölgelere gönderildiğini gösteriyor.

Suriye muhalefet gruplarının İngilizler tarafından finanse edilmesi 2011 yılının başından itibaren ve aynı zamanda Suriye'de huzursuzlukların oluşmasıyla başlamıştır.

İngiliz hükümetinin planları, Londra'nın ABD, Körfez ülkeleri ve Türkiye ile Beşar Esad'ı devirme konusundaki gizli planıyla örtüşüyor.

İngiliz hükümeti, Mart 2011'de başlayan huzursuzluklardan bu yana Suriye'de Batı yanlısı bir hükümet kurmaya çalışıyor.

350 milyon rakamı, İngiliz hükümetinin istihbarat operasyonlarının maliyeti gibi bazı maliyetlerini içermediğinden, Londra'nın Suriye hükümetini değiştirmek için harcadığı maliyetlerinin en asgari tahminidir.

İngiliz hükümetinin harcamalarıyla ilgili olarak parlamentoya sunduğu rapor genellikle bazı çelişkili bilgiler içeriyor ve bu arada Çatışma, İstikrar ve Güvenlik Fonu CSSF'ye ilişkin bilgiler çok belirsizdir. Örneğin, bazı proje müteahhitlerinin isimleri bu kuruluşla ilgili belgelerde kilitlidir.

Bir İngiliz parlamento komitesi, CSSF'yi İngiltere'nin ulusal güvenliğini ilerletmek için gereken projeleri finanse etmek için ek finansmana sahip bir fon olarak tanımladı.

"Ilımlı muhalifler”

Nisan 2018'de İngiliz hükümeti Parlamento'ya CSSF'nin Suriye silahlı muhaliflerini içeren projeleri finanse ettiğini söyledi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetilen bu projelerden biri «Syria security strand» (Suriye güvenlik şeridi) olarak adlandırılmaktadır ve 2016-2017 yılları arasında bunun için 28,2 milyon dolar harcanmıştır.

Bu projenin amacı, "ılımlı silahlı muhaliflere” toprakları korumak ve onun aşırılık yanlıları ve rejim tarafından ele geçirilmesini önlemek için teknik yardım ve ekipman sağlamaktı.

Bazı belgeler, terörist grupların İngilizlerin yardımından yararlanmış olabileceğini gösteriyor. 27.5 milyon Paund harcanan başka bir proje de silahlı grupların potansiyel varlığı nedeniyle "yüksek riskli" bir proje olarak sınıflandırıldı. Bu proje 2016-2020 yılları arasında yürütülmüştür.

Declassified UK web sitesi ayrıca şunları yazdı: ‘İngiliz hükümeti, projelerinin tartışmalı olacağının farkındaydı ve bazıları için "siyasi açıdan hassas" etiketini kullandı.’ 



Yeni yorum ekle