Türkiye askeri güç yerine, Afganistan'a uzman göndersin

Çar, 21/07/2021 - 12:53

Taliban Sözcüsü Türkiye askeri güçlerinin bu ülkede varlıklarının devam etmesine tepki olarak Ankara'nın askeri güç yerine Afganisan'a uzman göndermesini istedi.

Welayet News  - Sözcü Zebihullah Mücahid Taliban’ın Türkiye ile ortak çıkarlara dayalı olarak iyi ilişkiler istediğini söyledi. Taliban Salı günü yaptığı açıklamada, son 20 yıldaki Türk yaklaşımından farklı bir rotaya işaret erek, kardeş ülke olarak Türkiye ile iyi ilişkiler istediklerini söyledi.

Hareketin sözcüsü Zabihullah Mücahid TRT Arabi'ye verdiği röportajda, hareketin Türkiye ile ortak çıkarlara dayalı iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi.

Mücahit, "Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, onlardan savaş ve silah yoluyla değil, mühendis, doktor, bilim adamı ve tüccar getirmelerini istiyoruz." dedi.

Yetkili, ‘’Türkiye'nin bizim için bir kardeş olduğunu ve uzun zamandır devam eden birçok ortak ilişkimiz olduğunu" vurguluyoruz demekle birlikte, Türkiye'nin NATO'nun bir parçası olması nedeniyle son 20 yıldaki tutumunun uygun olmadığını ifade etti.

Mücahit, Afganistan'daki yabancı askeri varlığın iyi olmadığını ve Afgan işlerine müdahale olduğunu da sözlerine ekledi.

Mücahit, "Kabil Uluslararası Havaalanı ve diplomatik görevlerin sürdürülmesi sorumluluğu Afganların sorumluluğundadır ve Taliban, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesinden sonra Türkiye'nin havaalanını işletme planlarını reddettiklerini yineledi." dedi.

Taliban sözcüsü yabancı askeri güçlerin Afganistan'da bulunmasının kabul edilemez olduğunun altını çizerek, her türlü yabancı gücün varlığını, Afganistan içişlerine müdahale olarak kabul ettiklerini belirterek şöyle dedi:

‘’Uluslararası Kabil havaalanı ve diplomatik merkezlerin güvenliğinden Afganistan sorumludur ve Taliban ise yabancı askerlerin bu havaalanından çıkması ardından Türkiye güçlerinin burada güvenliği sağlama programlarına karşıdır.’’



Yeni yorum ekle