Nuceba Hareketi: BAE'nin Irak'ı Yakıp Yıkmakta 13 Milyar Dolar Kârı Var

Pt, 19/07/2021 - 18:53

Irak Nuceba İslami Direniş Hareketi sözcüsü Nasr el-Şemmari, bazı makroekonomik verileri karşılaştırarak ve hükümetin ticaret politikasını eleştirerek Abu Dabi'nin Irak'ı istikrarsızlaştırmadaki spekülatif rolünü ortaya koydu.

Welayet News  - Nasr el-Şemmari, OEC'nin (uluslararası ticaret verilerini izleyen ve ticaretini yapan bir ekonomik kuruluş) raporuna atıfta bulunarak, Irak hükümetinin BAE ile ticareti ve sözleşmeleri tercih etme politikasını eleştirdi.

2019 yılı resmi istatistiklerini açıklayan Nasr el-Şemmari, "Irak'ın ağırlıklı olarak petrol ürünleri olan BAE'ye ihracatı 1,27 milyar, bu ülkeden Irak ithalatının önemli bir kısmı uydu ekipmanları olmak üzere 13,7 milyar dolar. Yani ticaret dengesi BAE lehine 12,43 milyar dolara denk geliyor." dedi.

Nuceba sözcüsü açıklamasına şöyle devam etti: "Irak'ın Katar'dan ithalatı yaklaşık 30 milyon dolar, Suudi Arabistan'dan yaklaşık 700 milyon dolar ve ABD'den 1,2 milyar dolar. ABD'ye 6,3 milyar dolar değerinde petrol satıyoruz. Bu da Irak için 5,1 milyar dolar demek. Biz de Çin'e 22 milyar dolar ihracat ve o ülkeden 9 milyar dolar ithalat yapıyoruz ki bu hala 13 milyar dolar Irak lehine. Irak'ın Türkiye'den ithalatı yaklaşık 10 milyar dolar, İran'dan ise 8 milyar dolar olup, bunun yaklaşık 1 milyar doları elektrik santralleri için doğalgazdır."

Nasr el-Şemmari daha sonra tüm bu rakamların - özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İran ve Türkiye gibi büyük sanayileşmiş ülkeler söz konusu olduğunda - anlaşılabilir ve haklı olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Ama sadece ticari ofisleri olan küçük bir liman ülkesi (BAE), üretici olmadan Irak'a yaptığı ihracattan 13 milyar dolar kâr ediyor; tekrar ediyorum 13 milyar dolar!"

Eş-Şemmari, "Bağdat neden doğrudan Çin gibi üretici ülkelere gitmiyor?" diye sorarak şöyle  dedi: "Özellikle tarafların ticaret dengesi Irak'ın çıkarınayken. Ve neden ülke elektriğini sağlamak için yaklaşık bir milyar dolar harcıyor ve bu alanda hala birçok sorunla karşı karşıyayken, aynı zamanda BAE'den düşük kaliteli ve yüksek tüketimli uydu ekipmanı ithal etmek için üç milyar dolar ayırıyor!?"



Yeni yorum ekle