Amerika Afganistan’daki fitnenin meyvelerini Irak’ta toplamak istiyor

Pa, 18/07/2021 - 09:37

Afganistan'daki güncel gelişmeler ve Taliban'ın bu ülkede rakipsiz bir süvari şeklinde dörtnala ilerleyişi ile eşzamanlı olarak IŞİD karşıtı Amerikan koalisyon, yaptığı düşündürücü bir açıklamada, Irak Başbakanı'nın dilemesi halinde ABD'nin güçlerini Irak'tan çekeceğini duyurdu!

Welayet News - Afganistan'daki mevcut durum her geçen gün daha anlaşılır hale geliyor. Şimdiye kadar, Taliban'ın doğal olarak Afganistan'daki tüm gücü kendi unsurlarının gücüne dayanarak ele geçirdiğine dair bir algı vardı. Ancak zaman geçtikçe bu hikayenin arkasındaki gerçekler netleşiyor. Birincisi, son günlerde Washington'ın Afganistan'daki güçlerini ABD'ye götürmediği, bu güçlerin bir kısmını Yemen'e, bir kısmını da Pakistan'a gönderdiği ortaya çıktı! Ayrıca Beyaz Saray, Afganistan'ı izlemek için bu ülkenin komşularıyla hava sahalarını kullanma konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi. İkincisi, Taliban'ın Afganistan'daki mevcut ilerlemesi daha çok bir fantezi ve tatbikata benziyor ve Taliban'ın gücü yakında patlayacak bir balon gibidir! Ancak balon patlamadan ve Afgan halkı güvenliği inşa etmek ve sürdürmek için kendi ayakları üzerinde durabileceklerini hissetmeden önce, Amerika meyvelerini Irak, Suriye ve Batı Asya'nın diğer bölgelerinde toplamak istiyor! Aynı yeni yaklaşımda, ABD liderliğindeki İŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Wayne Marotto dün, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin dilemesi halinde ABD'nin askerlerini Irak'tan çekeceğini duyurdu.

Amatörce alınan bu pozisyondan birçok şey açıkça görülebilir; IŞİD'in Irak'taki mevcut faaliyetleri ve özellikle ülkenin elektrik direklerine yönelik sistematik saldırı, ABD’nin yönetmesi ile yürütülüyor. Bir diğer konu da Afganistan'daki mevcut durumdur. Marotto bu açıklamalarla, ABD'nin Irak'tan çekilmesinin bu ülkeyi Afganistan'a benzeteceği endişesini körüklemek istiyor! ABD hem IŞİD'in Irak'taki tehdidini büyütmeye çalışıyor, hem de kendisini bu terör örgütüne karşı mücadelenin merkezine yerleştiriyor. Marotto da dün ABD koalisyonunun IŞİD'i yenmek için 5 milyar dolar harcadığını da iddia etti. Oysa apaçık belgelere göre ABD, IŞİD'in Irak ve Suriye'deki ana destekçisidir.

Afganistan'daki gelişmelerin mühendisliğini ortaya koyan bir diğer nokta; Taliban ve Batı’nın birbirlerine şükranlarını ifade etmesidir! Son günlerde hem Amerikalı yetkililer Afganistan'da Taliban ile çalışmak istediklerini söyledi ve hem Taliban liderleri ABD'nin Afganistan'a yatırım bile yapabileceğini söylediler! Dün İngiltere Savunma Bakanı Wallace de ülkesinin Taliban ile işbirliği yapacağını resmen açıkladı.

Bu arada bazı mevcut ve eski Amerikalı yetkililerin Afganistan'daki gelişmelerin mühendisliğini  açıklamalarıyla ortaya koyduğunu söylemeden geçmeyelim. Mesela, ABD Senatosu Azınlık Lideri Mitch McConnell, dün ABD'nin Afganistan'dan ayrılmak için acele etmesinin kaosa neden olacağını söyledi. Bu açıklamalar, ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinin olağandışı olduğunu açıkça göstermektedir. Veya eski ABD Başkanı George W. Bush dün ABD'nin Afganistan'dan ayrılmaması gerektiğini söyledi. Bush, ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesinin Washington'ın bölgedeki çıkarlarını tehlikeye attığını söylemeye çalışıyor. Bunu herkes biliyor ve herkesten daha iyi ise Beyaz Saray liderleri ve onların düşünce kuruluşları biliyor. Sorun da zaten burada; Amerika Birleşik Devletleri Afganistan'dan ayrılmanın zararına olduğunu biliyorsa, neden ayrılıyor? Bu sorunun cevabı açık, ABD'nin ayrılmaya niyeti yok ve bölgedeki ve Afganistan'daki varlığını başka yollarla güçlendirmeye çalışıyor.

Welayet News



Yeni yorum ekle