Afganistan Cumhurbaşkanı Gani: Binlerce Yabancı Militan Afganistan'a Girdi

Pa, 18/07/2021 - 08:47

Afganistan cumhurbaşkanı, Pakistan'ın bölgesel politikalarını eleştirdiği açıklamasında, son zamanlarda yaklaşık 10 bin yabancı savaşçının Taliban'a yardım etmek için Pakistan'dan Afganistan'a girdiğini iddia etti.

Welayet News - Afgan Sesi Ajansı (AVA)'na göre, Afganistan cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani, "İstihbarat tahminlerimiz son haftalarda Afganistan'a yaklaşık 10 bin yabancı savaşçının geldiğini ve bunların Taliban'ın yanında savaştığını gösteriyor' dedi.

Gani,  "Uluslararası gözlemciler, Taliban'ın uluslararası teröristlerle bağlarını koparmadığını da vurguluyor." dedi.

Afganistan cumhurbaşkanı,  "Pakistan Başbakanı ve üst düzey yetkililer defalarca Taliban'ın Afganistan'daki hakimiyetini İslamabad lehine görmediklerini bildirdiklerini  ancak bu açıklamalara rağmen Taliban'ı desteklediklerini'' söyledi.

Son iki ayda, Taliban unsurlarının 100'den fazla ilçenin (şehrin) kontrolünü ele geçirdiğini iddia etmesiyle, Afganistan'ın çoğu yerinde çatışmalar yoğunlaştı.

Bu arada Afganistan'da yıllardır devam eden şiddeti sonlandırmak amacıyla geçen sene başlayıp Şubat 2021'de kaderine terk edilen Afganlar arası müzakereler, Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başladı.

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, müzakerelerin açılışında yaptığı konuşmasında, ülkede şiddet olaylarının devam ettiğini, halkın sıkıntılı günlerden geçtiğini söyledi.

Afganistan sorununun savaşla çözülemeyeceğini vurgulayan Abdullah, halkın geleceği, savaşı sona erdirmek ve siyasi bir çözüme ulaşmak için her iki tarafın da tüm gücüyle çalışması gerektiğini belirtti.

Abdullah, barışa ulaşmak için iki tarafın da bazı fedakarlıklar yapması gerektiğinin altını çizdi.



Yeni yorum ekle