Goran: Silahlanmayı düşünüyoruz

Cu, 18/05/2018 - 20:38

Irak Kürdistan Bölgesi'nde genel seçimlerin ardından Goran ile KYB arasındaki gerilim sürüyor. Goran'ın, KYB'nin seçim merkezlerine saldırdığı iddiasının ardından silahlanmayı planladığı belirtiliyor.

Welayet News - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Değişim Hareketi (Goran), ülkede seçimlerin düzenlendiği 12 Mayıs gecesi bir merkezinin saldırıya uğraması sonrası silahlanmayı tartışıyor. Rudaw gazetesi, Goran’ın askeri birlik kurmak amacıyla faaliyete geçtiğini, şimdiye kadar yaklaşık bin gönüllü partilinin ismini yazdırdığını duyurdu.

Partinin Politbüro Üyesi Şoreş Haci de iddiayı doğrulayarak, “Partimiz içinde silahlanma düşüncesi tartışılıyor. Amacımız kendimizi savunmaktır” dedi. Haci, “Bizler kurmayı düşündüğümüz gücü intikam amaçlı kurmuyoruz. Şayet intikam amaçlı olsaydı seçimin ardından bize saldırdıklarında tüm parti teşkilat ve taraflarını kent ve kasabadan boşaltacaktık” dedi.

NE OLMUŞTU?

Irak’ta parlamento seçimlerinin yapıldığı 12 Mayıs gecesi, Goran’ın Süleymaniye’deki Zergete Tepesi’nde bulunan merkezi silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırıyı, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) düzenlediği öne sürülmüştü. Rudaw haberinde “İlgili idari kurumların müdahalesi olmasaydı Goran ve KYB arasından şiddetli çatışmalar yaşanacaktı” ifadelerini kullanırken, Haci de “Bize hükümete ait silahlarla saldırıldı. KYB’nin Politbüro üyesi şahsın yakalanıp yargılanması gerekiyordu. Çünkü onlar öldürme amacıyla silahlı saldırıda bulundular” suçlamasını getirdi.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Danışmanı Bahtiyar Baban ise Goran’ın askeri güç kurmak için başvuruda bulunmadığını söylemişti. “Bu konuda bazı kişilerin talebi olmuş ancak daha resmi bir başvuru olmamış” diyen Baban, “Askeri güç kurmak isteyen hiçbir partiye izin verilmeyecek. Kürdistan’daki askeri güçler bölgeyi savunmak için Peşmerge Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuştur. Bunun dışında hiçbir askeri güce izin verilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Rudaw



Yeni yorum ekle