İngiltere'den Suudi Arabistan'a 20 milyar Pound Silah Satışı

Cu, 16/07/2021 - 07:51

Independent Gazetesinin aktardığına göre araştırmacılar ve uzmanlar, 2015'te Yemen savaşının başlamasından bu yana İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan'a 20 milyar Pound değerinde askeri teçhizat sattığını söyledi.

Welayet News  - El-Vakıa el-Suudi internet sitesi, The Independent Gazetesinden naklen, “Araştırmacılar, silah üreticilerinin resmi kaynaklarını inceleyen uzmanlar tarafından ortaya çıkarılan miktarın, daha önce beklenenin üç katından fazla olduğunu tespit etti” ifadesinde bulundu.

Resmi İngiliz istatistiklerine göre, 2015 yılında Suudilerin Yemen'e yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, İngiliz bakanlar Suudi Arabistan'a bomba, füze ve savaş uçağı satmak için 6,7 milyar Pound değerinde bir anlaşma imzaladılar.

Araştırmacılar, resmi tutarların silah ve mühimmat satışı için serbest lisans yasası kapsamında yapılan işlemleri içermediğini kaydetti.

İngiltere, 2014 ve 2019 yılları arasında Suudi Arabistan'a bomba ve karadan havaya füze satmak için ayrı ayrı ücretsiz bir lisans yasası çıkardı. "Eurofighter Typhoon" uçağında kullanılan ekipman ve parçalar da aynı sistemle Suudi Arabistan'a nakledildi.

Uzmanlar, Suudi Arabistan'a silah satan tanınmış İngiliz şirketlerinin hesaplarını incelediler ve şu sonuca vardılar: “Satılan bu teçhizatlardan biri olan BAE Sistemi, Suudi Arabistan'a yaklaşık 17 milyar Pounda satıldı ve bu, bu anlaşmaların hacminin yalnızca küçük bir kısmıdır.”

Sonuç olarak uzmanlar, İngiltere'den Suudi Arabistan'a yapılan silah ihracatının gerçek değerinin 20 milyar liraya yakın olduğunu tahmin ediyor.  



Yeni yorum ekle