Yemen: BM Dünyadaki Hiçbir Gerilimi Çözmeyi Başaramadı

Per, 15/07/2021 - 17:39

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakan Yardımcısı, BM’nin eski özel Temsilcisinin Yemen krizini çözemediğini belirterek, BM'nin dünyadaki herhangi bir gerilimi çözemediğini ifade etti.

Welayet News  - Yemenli bir yetkili, BM ve temsilcisinin Yemen krizini çözmekten aciz olduğunu vurguladı.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakan Yardımcısı Celal el-Ravişan el-Mesire Kanalına verdiği röportajda şu ifadelerde bulundu: ‘Birleşmiş Milletler diğer tarafı (Suudi koalisyonu ve paralı askerleri) müzakere masasına oturmaya ikna edemedi ve Suudi koalisyonu tüm müzakereleri reddetti.

BM’nin eski Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Yemen krizini çözmede başarısız oldu ve İsveç anlaşmasında kayda değer bir ilerleme kaydedilmedi.

Tabii, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi, dünyada hiçbir gerginliği çözmede başarılı olamadı.

San’a Havaalanı, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşların personeli için bir havaalanı haline geldi ve hiçbir Yemenlinin burayı kullanmasına izin verilmiyor.’

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakan Yardımcısı, BM’nin yeni temsilcisini bağımsız ve dürüst davranmaya ve taraflı diplomasiden kaçınmaya çağırdı.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti ve istifa eden Yemen hükümeti, 2018'de bu ülkenin batısındaki el-Hudeyde eyaletinde ateşkes sağladı ve milyonlarca Yemenliye insani yardım sağlanması konusunda bir anlaşmaya vardı ve bu anlaşmanın Birleşmiş Milletler himayesinde İsveç’te imzalanması nedeniyle bu anlaşma İsveç Anlaşması olarak bilinmektedir.

O zamandan beri Mansur Hadi hükümeti anlaşmanın hiçbir hükmüne uymadı ve el-Hudeyde, Suudi koalisyonu paralı askerleri tarafından her gün onlarca ateşkes ihlaline tanık oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveçli diplomat Hans Gardenberg'i Martin Griffiths'in yerine BM Yemen Özel Temsilciliğine atadı.

Yemen Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, bu konuyla ilgili olarak twitterda şunları yazdı: ‘Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler, politikalarını ABD-İngiliz-Suudi-BAE koalisyonunu ve müttefiklerini desteklemekten gerçek barışı desteklemeye değiştirmelidir ki işte o zaman bu ciddi bir adımdır.

İşgalci koalisyonu destekleme politikası sürdüğü ve kuşatma devam ettiği sürece hiçbir yeni temsilci yeni bir şey getirmeyecektir.

Gardenberg'in yerini alacağı BM Temsilci Martin Griffiths, Şubat 2018'de İsmail Veled Şeyh Ahmed'in yerini almıştı.

Tags: 


Yeni yorum ekle