Suudi Arabistan ve Umman'dan İran Karşıtı Anlaşma

Sa, 13/07/2021 - 13:06

Suudi Arabistan ve Umman'ın, İran'ın nükleer ve füze dosyasına karşı işbirliği yapılması konusunda anlaştığı bildirildi.

Welayet News  - Umman Sultanı Heysem bin Tarık'ın Suudi Arabistan ziyaretinin sona ermesinin ardından iki ülke ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Suudi Arabistan ve Umman'ın bölgenin istikrarsızlığa neden olan tüm faaliyetlerden uzaklaştırılması için İran'ın nükleer ve füze dosyasına ilişkin 'ciddi ve etkili' işbirliği yapılması konusunda anlaştığı kaydedildi.

Suudi devlet haber ajansına göre, açıklamanın bir bölümünde İran'ın füze savunma programının yanı sıra barışçıl nükleer faaliyetlere atıfta bulunuldu ve bu konuda ciddi işbirliği ve etkileşim ihtiyacı vurgulandı.

Bilindiği gibi Suudi Arabistan NPT’ye üye olmasına ve ajans ile yürürlükte olan kapsamlı bir ikili güvence anlaşmasına sahip olmasına rağmen, ne yazık ki hala ajansın güvenlik önlemi denetimlerini kabul etmeyi reddetmektedir ve birkaç yıldır tekrarlanan taleplere rağmen kurumun denetimlerine izin verme yükümlülüklerini değiştirmemiştir.

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan'ın mazlum Yemen halkına karşı savaş başlatma gibi provokatif eylemlerine değinilmeksizin, bölgenin tüm rahatsız edici faaliyetlerden korunmasını sağlamak için iyi komşuluk ve BM kararlarına ve uluslararası hukuka saygı ilkesi vurgulanarak bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın gerçekleştirilmesine dikkat çekildi. Ancak bilindiği gibi bölgede Yemen’e karşı işgal politikası yürüten ülke bizzat Suudi Arabistan ve Koalisyonu.

İki ülkenin, Yemen krizinin Körfez girişimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve Suudi Arabistan'ın Yemen'de başlattığı barış girişimi temelinde kapsamlı bir siyasi çözüme kavuşturulmasına yönelik çabalarının devam ettiği aktarılan açıklamada, iyi komşuluk, BM kararları ve uluslararası meşruiyet ilkelerine vurgu yapıldı.

Açıklamada, petrol piyasalarındaki istikrarın desteklenmesi için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu arasındaki iş birliğinin sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.



Yeni yorum ekle