İran'da Afganlar Arası Diyalog Zirvesi

Çar, 07/07/2021 - 13:19

İran Dışişleri Bakanlığı Bilgi Merkezi yaptığı açıklamada, ‘’ Afgan hükümeti temsilcileri, üst düzey yetkililer ve İran İslam Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde ağırlanan Taliban Üst Düzey Siyasi heyetinin katılımıyla Afganlar arası diyalog toplantısı başladı.’’ İfadelerini kullandı.

Welayet News  - Açılış konuşması yapan Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Afganistan'daki "ABD'nin yenilgisine" atıfta bulunarak, "ABD'nin Afganistan'daki varlığı yirmi yıldan fazla bir süredir çok fazla zarara neden oldu. Afganistan halkı ve siyasi liderleri, ülkelerinin geleceği için zor kararlar almak zorunda” dedi.

Zarif, İran'ın barışın tesis edilmesinden sonra Afganistan'ın kapsamlı siyasi, ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunma konusundaki kararlılığını yineleyerek, İran'ın mevcut çatışmaları ve krizleri çözmek için mevcut gruplar arasındaki diyalog sürecinde işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Öte yandan Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit bugün yaptığı açıklamada, Taliban siyasi heyetinin Tahran'da İran İslam Cumhuriyeti yetkilileriyle Afganistan barış süreci, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında görüş alış verişinde bulunacağını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti defalarca Afganistan'da savaşın devam etmesinden yana olmadığını bildirmişti. 



Yeni yorum ekle