Alman gazetesi: Yolsuzluk batağındaki Erdoğan halka Avrupa’da aşının paralı olduğu masalını anlatıyor

Pt, 05/07/2021 - 16:40

Der Tagesspiegel: Erdoğan hükümeti Peker'in cinayet ve gasplara ilişkin pek çoğu doğrulanan iddialarını görmezden geliyor. Yolsuzluk batağındaki Erdoğan Avrupa'da aşıların paralı olduğuna dair yanlış bilgi vererek ekonomik krizin kötü etkilerini yaşayan halka peri masalı anlatıyor.

Welayet News  - Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden biri olan Der Tagesspiegel, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşaatlarını ele aldığı haberinde yolsuzluk batağındaki Erdoğan hükümetinin pek çoğu doğrulanan bu iddiaları görmezden geldiğini belirtti. Susanne Güsten imzalı haberde Erdoğan’ın Avrupa’da aşıların paralı olduğuna dair yanlış bilgi vermesi, “halka peri masalı anlatmak” olarak nitelendirildi. “Cinayet, gasp, yolsuzluk – Yolsuzluk bataklığındaki Erdoğan hükümeti” başlıklı haberde özetle şu hususlara değinildi:

“Hükümet çevrelerinde iyi bağlantıları olan biri olan Sedat Peker, iki aydır Ankara’daki siyasilerin karanlık işlerini ortaya koyuyor. Peker’in Dubai’den yayınladığı videoları şu ana kadar 100 milyondan fazla kez izlendi. İddialarının pek çoğunun doğru olduğu ortaya çıktı.

YILDIRIM’IN OĞLU UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI YAPIYOR

Peker cinayet, şantaj, yolsuzluklar ve sınırsız zenginleşmeyi gün ışığına çıkarıyor. Eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlunun Güney Amerika’dan Türkiye’ye tonlarca uyuşturucu getirdiği söyleniyor. Peker’e göre, hükümete yakın girişimciler, Erdoğan’ın muhalifi Fethullah Gülen’in destekçileri olduğu iddia edilen kişilerin kamulaştırılan mallarına el koydu. Peker, Soylu ile Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak arasındaki hükümet içi iktidar mücadelesini de anlatıyor.

KORKMAZ İÇİŞLERİ BAKANI’NIN İHBARIYLA TÜRKİYE’DEN KAÇTI

Hükümet üyeleri, hakimler, gazeteciler ve memurlar şüpheli bir işadamının lüks otelinde ağırlandı. Girişimci Sezgin Baran Korkmaz kara para aklamakla suçlanıyor, ancak iddiaya göre İçişleri Bakanı Soylu’nun ihbarıyla Türkiye’den yargıdan kaçmayı başardı. Hükümete yakın bir gazeteci, Korkmaz’a hükümetle arasında aracılık yapmayı teklif etti ve bunun için on milyon euro istedi. Korkmaz geçtiğimiz günlerde Avusturya’da tutuklandı ve Türkiye’ye iade edilecek. Onu yargılamak isteyen ABD iadesini talep etti ama kendisi Türkiye’ye dönmek istiyor. Avusturya mahkemesi Pazartesi günü kararını Ağustos ayı başına erteledi. Peker’in bilgileri nereden aldığını doğrudan söylemiyor. Ancak bir videoda Türk istihbarat teşkilatında “saygın insanlar” olduğunu kaydetti.

SOYLU’NUN KUZENİ DEVLET İHALELERİNDEN MİLYONLAR KAZANDI

Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun sahibi olduğu bir şirketin yalnızca yılın başından beri devlet hastaneleriyle yaptığı sözleşmelerden milyonlar kazandığı belirtiliyor. Birçok Türk için bu sürpriz değil. Muhalefet medyası neredeyse her gün Erdoğan partisi AKP üyelerine giden devlet ihaleleri ve pek çok yerden maaş alan iktidar mensupları hakkında haber yapıyor. Bu yüzden milyonlarca Türk mafya babası Peker’e hükümetten daha çok güveniyor. Bir anketin gösterdiği gibi, ülkedeki her iki vatandaştan biri Peker’in açıklamalarını en azından kısmen güvenilir buluyor.

ERDOĞAN SOYLU’YU KORUYOR

Erdoğan, Pekin’in iddialarını görmezden geliyor. İçişleri Bakanı Soylu’nun arkasında durdu ve skandallarla ilgili soruşturmanın meclis tarafından engellenmesini sağladı. Hükümete bağlı yargı da soruşturma yapmıyor – Peker’in Türk avukatları tutuklandı.

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI AŞININ AVRUPA’DA PARALI OLDUĞU YALANINI SÖYLEDİ

Erdoğan, Türkiye’yi tüm dünyada kıskanılan başarılı bir ülke olarak gösteriyor. Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz günlerde birkaç kez, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin vatandaşlarından korona aşıları için çok para talep ettiği, Türkiye’nin her sakini ücretsiz aşıladığı gibi yanlış bir bilgi yaydı.

ERDOĞAN TASARRUF GENELGESİNDEN KENDİSİNİ HARİÇ TUTTU

Bu tür peri masalları halka çok fazla rahatlık sağlayamaz. Türkler, hayat pahalılığının sürekli arttığından şikayet ediyor; En son elektrik fiyatlarına yüzde 15, gaz fiyatlarına ise yüzde 12 zam yapıldı. Anketlerde AKP ve koalisyon ortağı MHP’ye verilen destek giderek düşüyor. Erdoğan, hükümetine yönelik artan eleştirilere bir taviz olarak geçtiğimiz günlerde pahalı şirket arabalarının satın alınmasını durdurmayı amaçlayan bir tasarruf kararnamesi yayınladı – ancak cumhurbaşkanlığını bundan hariç tuttu.

Muhalif siyasetçi Faik Öztrak, “kurumların çöküşü” diyor. Erdoğan’ın eski başbakan yardımcısı Ali Babacan, hükümeti hukukun üstünlüğünü yıkmakla suçluyor. Saygın gazeteci Hasan Cemal, Erdoğan’ın başkanlık sisteminin “çöküşü” hakkında yazıyor. 67 yaşındaki devlet başkanı daha önce birçok kriz atlattı ancak bu sefer sonuç belirsiz.”



Yeni yorum ekle