Abdulbari Atvan: Araplar Afganistan'dan Ders Almalı

Pa, 04/07/2021 - 15:20

Bölgedeki olaylara dair çarpıcı analizlerde bulunan Abdulbari Atvan, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini ülke için yeni bir leke ve müttefiklerine karşı ihanet olarak nitelendirdi ve Arapların bundan kendi uğursuz sonları hakkında ders almaları gerektiğini yazdı.

Welayet News - Abdulbari Atvan, 3.500 ABD askerinin öldüğü, on binlerce kişinin yaralandığı ve 2 trilyon dolardan fazlaya mal olan 20 yıllık maliyetli savaşın ardından ABD birliklerinin Afganistan'daki Begram Hava Üssü'nden tamamen çekilmesi üzerine bir makale kaleme aldı. Atvan'ın kaleme aldığı yazı ana hatlarıyla şöyle:

Bu geri çekilme birkaç şeyi kanıtlıyor:

Birincisi; Bu geri çekilme, Batı tarafından eğitilmiş Afgan mücahit askerinin operasyonlarının bir sonucu olarak daha önce Sovyet kuvvetlerinin çıkarıldığı bir ülkede, ABD kuvvetlerinin yenilgisinin ve sonunun resmi ve operasyonel olarak kabul edilmesi anlamına geliyor. Bu şekilde tarihin tekerrür ettiğini söyleyebiliriz.

İkincisi; Afganistan nüfusunun yüzde 45'ini oluşturan ve çoğu Taliban güçlerini içeren Peştun kabileleri arasında sivil, mezhepsel ve ırksal bir savaş olasılığı var. Savaşın diğer tarafı Tacikler, Hazara Şiileri ve Afganistan'daki diğer ırklar olabilir.

Üçüncüsü; Diğer bir amaç Afganistan'ın mezhep ve kabile temelinde parçalanma olasılığını artırarak Pakistan ve İran'a komşu, başarısız ve istikrarsız bir ülke haline getirmektir.

Bu gidişi herhangi bir kutlama ya da yas takip etmiyor. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Amerikalı müttefikinden bombalı bir hediye aldı ve muhtemelen başkanlığının ne zaman biteceğini görmek için gün sayacak ve muhtemelen eski meslektaşlarından daha kötü bir kaderi olacak.

Yeni koşullar altında, el-Kaide'nin yeni versiyonunda, IŞİD'in iktidara geri dönmesi ve Afganistan'ı hafif ve ağır silahlar için bir orman haline getirmesi muhtemeldir. Afgan ordusunun çöküşü en az iki ay önce başladı ve Gani de dahil olmak üzere liderlerin Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa'ya sığınmaları gerekebilir. Tabii ki, Taliban güçlerinden kaçabilecekleri koşullarda.

ABD, Afganistan'a barış, refah ve demokrasi getirmeyi ve onu Irak'ın paramparça olduğu gibi bir Adn cennetine dönüştürmeyi vaat etmişti ve bu vaatlerin Afganların sakallarını güldüren bir gösteri olduğu ortaya çıktı.

Taliban şimdi ilerliyor ve Afganistan'ın vilayetlerinin çoğunu işgal ediyor ve güçleri Kabil'e doğru ilerliyor ve Afganistan'ın tam olarak Taliban kontrolüne geçmesi muhtemelen sadece birkaç hafta sürecek.

Bu şekilde ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu'daki çatışmaları ve huzursuzluğu Çin'in coğrafi ortamına aktarmaya ve bu alandaki belirleyici icra yöntemi olarak siyasi [aşırılıkçı] İslam'ın kaldıracını kullanmaya çalışıyor. Bu nedenle, daha önce Afganistan-Suriye savaşında harcandığı gibi, bu yeni projeyi finanse etmek için Basra Körfezi ülkelerinin milyarlarca dolarlık petrol varlığının pompalanmasına tanık olmalıyız. Bu nedenle, Doğu Çin'de ve Afgan sınırına yakın yerlerde bulunan İslamcı İgor kabilelerine Amerikalıların ani desteği dikkat çekiyor.

ABD'nin Arap müttefiklerinin bundan ders çıkarmasını ve onların utanç verici sonunu düşünmesini beklemiyor. Çünkü bu konuları düşünmek istemiyorlar ve düşünemiyorlar, çünkü iş bitmiş ve bütün yumurtalarını Amerika'nın sepetine koymuşlar. Önlerindeki tek seçenek ise İran Şahı'nın karşı karşıya olduğu seçenek yani, sürgünde ölüm.

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle