Donald Biden!

Çar, 30/06/2021 - 21:45

Pazartesi sabahı erken saatlerde, F-15 ve F-16 savaş uçakları Elbukemal sınır bölgesindeki Haşdi Şabi mevzilerini 500 ve 2000 kiloluk bombalarla hedefl aldı. 

Welayet News  - Pazartesi sabahı erken saatlerde, F-15 ve F-16 savaş uçakları Elbukemal sınır bölgesindeki Haşdi Şabi mevzilerini 500 ve 2000 kiloluk bombalarla hedefl aldı. Pentagon'un açıklamasına göre, Hizbullah ve Seyyid-ü Şüheda Irak taburlarının mevzileri ve askeri teçhizatı saldırıya uğradı. Pentagon, Beyaz Saray'ın, dört kişinin şehit olmasıyla sonuçlanan Irak Silahlı Kuvvetlerine yönelik saldırıda bu ülkenin merkezi hükümetinden izin alıp almadığını belirtmeden, Tahran’a yakın gruplara yönelik bu saldırının İran tarafından giderek artan silahlandırılmalarına yönelik bir uyarı olduğunu ileri sürdü! Ancak meselenin etrafındaki rakamlara ve istatistiklere bakmaksızın ABD'nin Irak direniş güçlerine saldırısı neyi gösteriyor? Pek çok analist, son saldırının arkasında, bu askeri yapının birliklerini ziyaret eden Başbakan ve Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanın da katıldığı görkemli geçit törenine Amerikalıların tepkisi olduğuna inanıyor.

Yaklaşık otuz yıl önce münafıkların (Halkın Mücahitleri Örgütü) güç gösterisinin yeri olan Eşref Kampı'nda bu geçit töreninin yapılması İran için önemli bir kazanım olup bölgedeki güç dengeleri açısından önemlidir. Ezidiler, Sünniler ve Hristiyanların da katılımı dikkate değer diğer bir nokta olup ABD'nin Irak'ı etnik ve dini farklılıklar temelinde bölme planını uygulamak için işinin hiçte kolay olmadığını gösterdi. Ancak bazıları bu saldırıyla verilen mesajın en önemli muhtabının İran ve direniş ekseni olduğuna inanıyor. Aslında, taraflara göre, Bercam’ın yeniden canlandırılması için son günlerde yapılan müzakerelerin durumun daha da karmaşıklaştığına işaret ettiği ve müzakerelerin akıbetinin belirsizleştiği bir ortamda ABD hükümeti, Press TV gibi direniş yanlısı web sitelerinin kapatılmasından, Amerika’nın Viyana görüşmelerinden çekilmeye hazır olduğuna dair daha sert tutumlara ve son olarak Suriye ve Irak'taki direniş güçlerinin mevzilerine yönelik saldırılara kadar çeşitli alanlarda provokatif adımlar attı. Biden, bu tür girişimlerle bu durumun sürmesini tahammül etmeyeceğini ve tahrip edici yaklaşımlar sergileme konusunda Trump’tan pek bir farkının olmadığını söylemek istiyor. Bu saldırının ikinci mesajı, ABD'deki İsrail lobisi, Cumhuriyetçiler ve bölgesel ortaklarına yönelik görünüyor. Bu, Biden'ın gelişiyle ABD'nin Ortadoğu politikasının değişmeyeceği ve diplomasiye yapılan vurgunun bu politikada bir dönüm noktası olarak görülmemesi gerektiği anlamına geliyor.

Aslında, bu tür saldırılar, bugünlerde birbirinden ayrılan müttefiklere ABD bölgesel stratejisinin değişmeyeceğine dair bir tür güvence vermektedir. Ancak Biden da bölgedeki savaş odaklı yaklaşımlarla Washington'un hedeflerine ulaşamayacağını biliyor. En azından Washington'un başlıca müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan bu seçeneği Yemen'de denedi. Ancak son Amerika saldırısının belirtilen hedeflerinden bağımsız olarak, bu girişimin Irak ulusal egemenliğine ve hukukuna açık bir sataşma olduğunu söylemek gerekir çünkü, evvela Haşdi Şabi Başbakanın komutasındaki resmi güçlerin bir parçasıdır ve saniyen, Irak parlamentosu resmi olarak Amerikan askerlerinin yasadışı olduğuna ve ülkeden çıkarılmasına karar vermiştir.

Washington, şehit komutan Hac Kasım Süleymani'ye yönelik suikast operasyonundan sonra, Tahran'a daha fazla baskı yapmak için pratikte hiçbir seçeneğin kalmadığını ve Washington ile bölgesel müttefiklerinin sahte eylemleri gerçekleştirme konusundaki daha fazla merakının yüksek risk taşıyacağını ve bölgede savaş ateşini alevlendirebileceğini anlamalıdır. Nitekim Seyyid-ü Şüheda taburları bundan böyle Irak semalarında Amerikan uçaklarına saldıracağını duyurdu. Bu sözün yerine getirilip getirilmeyeceğini veya etkisiz (tamamen Iraklı olan ve yalnızca ABD adını taşıyan ve drone saldırılarında zayiat vermemekte ısrar eden lojistik konvoylara yönelik saldırılar gibi) saldırılar görmeye devam edip etmeyeceğimizi göreceğiz. Zamanın akışı birçok sorunu netleştirecektir.

KhoransanNews

Çev.: Mehmet Gönül  - Welayet News 



Yeni yorum ekle