Mahmut Abbas'a İstifa Çağrıları Devam Ediyor

Çar, 30/06/2021 - 12:40

Filistinli aktivist ve siyasetçi Nizar Banat'ın Filistin emniyet güçleri tarafından gözaltında şehit edilmesine tepkiler büyüyor.

Welayet News  - Bilindiği gibi Filistin’deki direniş gruplarından gelen açıklamalar Nizar Banat’ın şehit edilmesinin sorumlusunun Filistin Yönetimi olduğuna dair kesin söylemler içeriyordu. Mahmut Abbas’ın Banat’ın şehadetinden sadece birkaç gün önce işgal rejimi ile askeri bir görüşme yapmış olması cinayetin arkasında İsrail işgaliyle Oslo uzlaşmacılığının yattığına delil niteliğinde değerlendirilmişti.

Filistin Komünist Partisi de konuya ilişkin olarak Banat’ın öldürülmesinin arkasında işgal rejimiyle Oslo uzlaşmacılığının yattığını ilan etti, Oslo’yu terk etmeyen Filistin Yönetimi’nin buna cesaret edemediği için değil, bankalara yatan paralarla sahip olduğu maddi ayrıcalıkları nedeniyle bunu yapamadığını ileri sürdü. İşgal rejimiyle toprak pazarlığı yapıldığını tekrar gündeme getirdi.

Filistin Komünist Partisi Banat cinayetinin aydınlatılması talebiyle devam eden eylemlerin daha örgütlü ve sürekli hale getirilmesi için gençlik gruplarına çağrıda bulundu.

Hatırlanacağı üzere Filistin Yönetimi’ne dönük eleştirilen tutumu bilinen Banat, geçen Perşembe gecesi dövülerek evinden alınmış ve gözaltında öldürülmüştü.

Olaydan sonra Filistin’de protestolar ‘Abbas Defol’ sloganlarıyla düzenlendi ve düzenlenmeye devam ediyor. Filistin güvelik güçleri şiddet kullanarak protestoculara saldırıyor. Protestolarda sivil görünümlü güvenlik güçlerinin provokasyon çalışmaları ve tacizleri kameralara yansıyor.

Banat’ın şehit edilmesinin ardından Filistin Halk Partisi lideri Bessam Salih Filistin Yönetimi’nden çekildiğini açıklamıştı.

Raialyoum sitesinin başyazarı Abdül Bari Atwan, konuya ilişkin olarak Banat’ın katledilmesi üzerine en çok paylaşılan videolardan birinin Abbas’ın “beş kişi beni protesto edip istifamı isterse görevi bırakırım” dediği video olduğunu belirtti. Atwan, güvenlik güçlerinin Abbas’ın istifasını talep eden binlerce eylemciye gerçek mermilerle ateş ederken bunun kayda alınmaması için kadın erkek demeden muhabirlere de saldırıldığını ifade etti. Banat’ın ölümünden sorumlu olan güvenlik kuvvetlerinin işgalci İsrail’le güvenlik koordinasyonunu sağlayan ve ABD tarafından Filistin bütçesinden ayrı tutularak finanse edilen bir yapı olduğunun altını çizdi.



Yeni yorum ekle