ABD Afganistan'da İşgalini Sürdürecek

Ct, 26/06/2021 - 08:54

The Associated Press, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD’nin ana askeri gücünü tahliye ettikten sonra diplomatların güvenliğini sağlamak için Afganistan'da 650 asker bırakacağını belirtti.

Welayet News - Bilindiği gibi Afganistan’daki Türk birlikleri de çekilme sürecinde gündeme geldi. ABD’nin desteğiyle Kabil Havalimanı’nı korumak için Afganistan’da kalacak olan Türk birliklerini Taliban ABD işgalinin devamı olarak nitelemiş ve çekilmelerini istemişti. ABD Türk birliklerini korumak için de Afganistan’da asker bırakacak.

Bu açıkça ABD-Taliban anlaşmasının ihlali demek. Barış görüşmelerini de sekteye uğratacak bu uygulama için Afgan liderlerin ne dediği ise henüz bilinmiyor.

Hatırlanacağı üzere ABD ve Taliban arasında Katar'ın başkenti Doha'da uzun süren barış görüşmelerinin ardından anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma, Taliban ve Kabil hükümeti arasında diyaloğu artırma ve 18 yıllık ABD-Taliban savaşına son noktayı koymayı hedeflemişti.

Bu anlaşma üzerine ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi gündeme geldi. Çekilme için önce 1 Mayıs tarihini veren ABD daha sonra bu tarihi işgaline kılıf bulmak için 11 Eylül’e çekti.

ABD ve NATO geri kalan birliklerini çekmeye hazırlanırken Afganistan'da Taliban şiddetinin tırmanmasını VE Türk birliklerinin korunmasını öne sürerek işgalini sürdürebilir.



Yeni yorum ekle