Lavrov: Batı, Sorunları Taraflı Yorumlamaktan Vazgeçmeli

Sa, 22/06/2021 - 08:23

Basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Suriye'deki gerçek sorunları kabul etmesi halinde Batılı ülkelerle Suriye'deki durumu istişare edebileceklerini söyledi.

Welayet News  - Lavrov, "Eğer bu faktörlerin Suriye'deki insani durumu etkilediği kabul edilirse, tüm bunları istişare etmeye hazırız. Ancak bunun için Batılı partnerlerimizin sorunları tek taraflı yorumlamaktan vazgeçmeli ve Suriye'de insani alanda oluşan durumdaki sorumluluklarını kabul etmeli" dedi.

İdlib'deki zorlu durumun önceden olduğu gibi sürdüğünü ve Türkiye'nin aktif çabalarına rağmen Heyet Tahrir el-Şam terör örgütünün belirleyici rol oynamaya devam ettiğini belirten Lavrov, "Örgüt, çok sayıda sivili rehin tutuyor. Şu anda İdlib, Suriye'ye ülke dışından ve Şam'ın katılımı olmadan insani yardım sokulan tek il konumunda olup bu durum insani tedarikleri zorlaştırıyor. Suriye hükümetinin Şam üzerinden insani yardım göndermeye hazır olması ise BM ve Batılı ülkeler tarafından gözardı ediliyor" ifadelerini kullandı.

ABD'li güçlerin Fırat'ın doğusunu kontrolü altında tutması nedeniyle derinleşen insani krize işaret eden Lavrov, " Suriye’deki insani sorun, ABD yaptırımları sebebiyle derinleşiyor. Suriye'nin hidrokarbonları ve diğer doğal zenginlikleri yağmalanıyor, üstelik elde edilen mali kaynaklarla birçok kişi tarafından bölücülüğün teşvik edilmesi ve Suriye devletinin parçalanmasının provoke edilmesi olarak görülen projeler finanse ediliyor" dedi.

Bilindiği gibi bir dizi Avrupa ülkesi, ABD VE Türkiye Suriyeli sığınmacıların evlerine dönmesine engel oluyor. Lavrov açıklamasında bu duruma da dikkat çekti, "Batı'nın BM kurallarını ihlal ederek Şam'ın katılımı olmadan topladığı yardımlar, sığınmacıların dönmeleri, ülkede eğitim, enerji ve su tedarik koşullarının sağlanması için kullanılmıyor. Bunlar, sığınmacıların oralarda daha fazla kalmaları için Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarına gönderiliyor" diye ekledi.   



Yeni yorum ekle