ABD Suudi Arabistan ile İşbirliğine Devam Ediyor

Pa, 13/06/2021 - 19:36

İki ABD şirketi, ABD güvenlik ve istihbarat yetkililerinin huzurunda Yemen'deki istihbarat verilerini analiz etmek için Suudi hükümetiyle anlaşma imzaladı.

Welayet News  - Fransız istihbarat ve güvenlik dergisi Intelligence Online, iki ABD şirketinin Yemen'deki Suudi koalisyonuyla işbirliği yaptığını bildirdi. Joe Biden hükümeti ise, Yemen'deki saldırgan Suudi koalisyonuyla istihbarat işbirliğinin sona erdiğini duyurmuştu.

Bir ABD şirketi olan Five Domiens, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) eski personelinin desteğiyle askeri istihbarat toplamak ve analiz etmek için Suudi hükümetiyle bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Suudi hükümetinin stratejik anlaşmalarından biridir.

Five Domiens, geçen Aralık ayında Suudi Arabistan'a stratejik ürünler satmak için bir teklif kazandıktan sonra AITC ile ortaklık kurdu. Ve iki şirket, Suudi hükümetinin istihbarat teşkilatının bireyler tarafından toplanan önemli askeri verileri, hava ve uydu görüntülerini analiz etmesine ve tanımlamasına yardımcı olmak için birlikte çalışıyor. Suudi hükümetiyle anlaşmayı uygulamak için CIA, Pentagon, Ulusal Güvenlik Ajansı ve Sahil Güvenlik'ten İnternet uzmanları ve ajanlarla ortak bir proje başlattılar.

Fransız Intelligence Online dergisine göre, bu subayların çoğu daha önce Afganistan ve Irak'ta bulundu ve Michael Kirby gibi bazıları bölgede teknik istihbarat ve deniz istihbaratı alanında çalıştı ve daha sonra 10 yıllığına CIA'ya katıldı.

Bu istihbarat işbirliği, Beyaz Saray'ın geçen yıl Şubat ayında Yemen'deki Suudi koalisyonuyla istihbarat işbirliğinin azaltıldığını duyurmasından sonra yapıldı.



Yeni yorum ekle