Umman'ın Arabuluculuk Ziyaretleri

Çar, 09/06/2021 - 11:46

Suudi koalisyonun Yemen'e karşı başlattığı savaş üzerinden 6 sene geçiyor. Umman bu savaşta diğer ülkelerden ziyade iki çatışma tarafları arasında arabuluculuk yapmaya gayret göstermiştir.

Welayet News  - Geçen 74 ayda Umman, Yemen savaşına karşı tarafsızlık stratejisini izledi. Bu strateji çerçevesinde Umman, Yemen'e karşı savaşta arabuluculuk için girişimlerde bulundu. Bir yandan Yemenli, Suudiler ve BM Temsilcisi ile Yemenliler arasında müzakerelere ev sahipliği yaparken diğer yandan da, kendi sınırlarını Ensarullah dahil tüm Yemenlilere açtı.

Yemen savaşı üzerinden 74 ayı aşkın bir süre geçerken Umman'ın Yemen'e yönelik politikasında yeni bir olay yaşanmakta. Ummanlı üst düzey heyet 6 haziran tarihinde 2015 yılında Yemen'e yönelik Suudi koalisyonun başlattığı savaştan bu yana ilk kez, San’a'ya geldi. Ensarullah Sözcüsü Muhammed Abdusselam bu bağlamda yaptığı açıklamada, Ummanlı heyetin Yemen'deki durumu iyi komşuluk ve ortak çıkar çerçevesinde incelemek için San’a’ya geldiğini, bu ziyaretin insani durum ve barış sürecine ilişkin koordinasyon çalışmalarını ileri taşıma çerçevesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Ummanlı heyet, San’a'ya ziyaret yaparken, Yemen'in eski hükümeti dışişleri bakanı da Maskat'a geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da cuma günü Ummanlı mevkidaşı Bedir Bin Hemad Bin Hamud Ebu Saidi ile telefonda yaptığı görüşmede, Yemen savaşını durdurmaya ilişkin çabaları ele aldı.

Bu ziyaretler ve görüşmeler, Yemen'e karşı savaşı sonlandırma ve Yemen'e insani yardım gönderme çabalarının arttığını gösteriyor.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, arabuluculuk konusunda Batılılar ve BM'ye güvenmezken, onları Suudi koalisyonun destekçileri olarak görüp, Umman'a güvenmekte. Bu bağlamda Ummanlı heyetin San’a'ya gelerek, Ensarullah Lideri Seyyid Abdulmelik Bedreddin el-Husi ile bir araya gelmesi, aynı çerçevede değerlendiriliyor.

Husi pazartesi günü Sana'da Umman Kraliyet Ofisi'nden gelen heyeti kabul ettiği görüşmede, Umman Kralı Heysem Bin Tarık'ın Yemen'e yönelik insani çabaları ve yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el Maşat da, Ummanlı heyet ile görüşmede, Umman'ın Yemen milletine yönelik Suudi kuşatması ve saldırıları boyunca içtenlikle gösterdiği yaklaşımını takdir etti.

Umman'ın eski dışişleri bakanı Ebu Bekir el-Kurba da twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ummanlı heyetin Sana'ya gerçekleştirdiği ziyaretin Yemen'e karşı Suudi savaşını sonlandırma hedefini takip ettiğini, Umman'ın çabalarının savaşı durdurmak olduğunu kaydetti. Eski Dışişleri Bakanı ayrıca, Umman'ın Yemenli olsun yahut bölgeden başka birisi olsun tüm çatışma tarafları hazır olmadığı sürece bir harekette bulunmadığını belirtti.

Bazı analizlere göre, Ummanlı heyetin San’a ziyareti ve diplomatik görüşmeler San’a uluslararası havalimanı yeniden uçuşlara açılmasıyla sonuçlanabilecek. San’a uluslararası havalimanı, Yemen'e karşı savaşta önemli bir gelişme ve de Umman'ın arabulucu çabaları karşılığı önemli bir imtiyaz sayılıyor. Nitekim haberlerde, Umman heyetinin San’a ziyareti sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın bu bağlamdaki mektubunu Ensarullah liderine teslim ettiği bildirildi.

Parstoday



Yeni yorum ekle